Porsche Cups

Porsche Carrera Cup: Seyffarth zegeviert na knappe race met slicks op natte baan

seyffarth

Jan Seyffarth is de winnaar op Circuit Park Zandvoort van de Porsche Carrera Cup. In het dertig wagens tellende veld ging hij vanmiddag na een knappe race – die startte op een zeer natte baan, maar eindigde met droog asfalt - als eerste over de meet. Patrick Huisman was op plek 9 de sterkste van drie deelnemende Nederlanders.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme

De Porsche Carrera Cup was de laatste race van het DTM-weekend. Terwijl de DTM-bolides daarvoor een complete droge wedstrijd hebben kunnen rijden, moeten de Porsches het op een natte baan doen. Vlak na de Deutsche Tourenwagen Masters is het namelijk snoeihard gaan regenen. Bij de Porsche-start zijn de buien opgehouden, maar het asfalt is erg nat.

Pech Verschuur
Bij de start gaat de vanaf P20 begonnen Mike Verschuur hard linksaf de vangrail in. Als de jeugdige Nederlander terug de baan opschiet na een 360 graden spin, is het een wonder dat hij niet door collega-coureurs wordt geraakt. Gek genoeg lijkt Verschuur zelfs door te kunnen rijden.

start_porsche

Verrassende koploper
Bij de eerste doorkomst van de race is de vanaf P11 gestarte Thomas Jäger de zeer verrassende leider. Hij gokt door op regenbanden te racen. Pole-sitter Chris Mamerow is op slicks pas derde, want ook Jan Seyffarth rijdt voor Mamerow. Voor Andzej Dzikevic is de wedstrijd snel over als hij bij het uitkomen van de Arie Luyendijk-bocht de grip op de natte baan verliest en spint.

Tactiek
Jäger leidt op zijn regenbanden na twee rondjes al met 11,2 seconden voorsprong op de nummer twee Jan Seyffarth. Jäger maakt niet veel later een foutje, glijdt in de rondte, kan wel door, maar verspeelt natuurlijk tijd. Zijn tactiek is om ruim een halve minuut voorsprong te pakken, dan naar binnen te komen in de pits voor nieuw rubber en zo de kop te behouden.

Opdrogende baan
Na vier ronden heeft Jäger op de opdrogende baan een voorsprong van 11,1 seconden op Seyffarth en 25 seconden op de achtervolgende meute die geleid wordt door Chris Mamerow. Patrick Huisman is 11de op 31,8 tellen van Jäger. Vanaf de zesde ronde is het omslagpunt voor de regenbanden versus de slicks. De op profielloze slicks staande Seyffarth gaat hij nu vele seconden per rondje inlopen op Jäger. In de zesde toer hapt Seyffarth vier tellen af van zijn achterstand. De leiding is voor de Duitser een kwestie van tijd. Opvallend is dat hij al dik tien seconden voorsprong heeft op de P3 van Mamerow die ook op slicks staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet