DTM

DTM: Ekström zegeviert op Zandvoort, race Albers zeer snel over na crash


480_spin_engel_9872

Weinig verschuivingen
De pitstops hebben nagenoeg geen verschuivingen teweeggebracht. Alleen Jamie Green heeft ten koste van Paul di Resta de zesde positie ingepikt. Vanaf rondje 15 begint de tweede pitstopronde. De tanker van Bruno Spengler schrikt zich rot als zijn coureur al wegrijdt, terwijl hij de laatste druppels brandstof in de bolide spuit. De helper weet maar net op tijd de tank uit de Mercedes te trekken als de Canadees snel wegsprint.

Problemen Di Resta
Paul di Resta heeft een dramatische tweede pitstop. Door problemen met het verwisselen van de rechterachterband, moet hij liefst 10,9 seconden stilstaan. Dat kost de Schot zeer veel kostbare tijd. Voor Alexandre Prémat is het even later al helemaal over. In de 18de ronde schiet de smaakmaker van 2007 (hij leidde riant de race, maar ging in de slotronde van zijn gas om de voor de titel strijdende ploegmaat Tomczyk de zege te gunnen) er in het Scheivlak af. De Fransman eindigt in het diepe grind en moet uitstappen. Premat krijgt echter hulp van de marshalls. Zijn wagen wordt uitgegraven, waardoor hij een paar rondjes later – weliswaar in kansloze positie - weer doorkan. Hij parkeert niet veel later echter zijn wagen bij zijn team in de box.

Voorgeprogrammeerde computers
In de 19e ronde komt Ekström voor zijn tweede en laatste verplichte stop binnen. Zijn mecaniciens zijn net voorgeprogrammeerde computers, want wederom kunnen ze hun DTM-kampioen na amper 3,3 tellen wegsturen. Timo Scheider, die langer stilstaat, is echter niet van plan om zich bij zijn tweede plaats neer te leggen. Hij kruipt rondje voor rondje dichterbij de koploper. Na 25 ronden geeft hij maar één seconde toe op Ekström. Kristensen volgt al op een handvol tellen, terwijl Tomczyk (9,1), Spengler (14,1) Green (16,0), Di Resta (29,3) en Rockenfeller (30,9) al heel ver weg zijn.

480_ekstrom_9833

Aandringen
Scheider begint langzaam maar zeker aan te dringen bij Ekström. De fans die de wedstrijd van vorig jaar hebben meegemaakt, weten dat Scheider destijds zijn Audi-genoot Ekström een cadeautje gunde. ‘Zou hij vandaag een presentje terugkrijgen van Ekström?’, is de grote vraag. In 2007 reed Scheider in Zandvoort op een zekere derde plaats, waarna de voor het kampioenschap vechtende Ekström (die op P4 reed) de podiumplaats en een extra DTM-punt cadeau opzichtig kreeg van een afremmende Scheider. Ekström won later dat seizoen ook de titel. Dit jaar leidt Scheider echter en kan híj elk punt gebruiken. Dus zou hij erg gebaat zijn als Ekström hem nu de helpende hand zou bieden door hem de zege te gunnen. Audi heeft vorig jaar na afloop echter veel kritiek gekregen voor het onderlinge handjeklap, dus wellicht is het niet zo handig om dergelijke voorvallen te herhalen.

480_jarvis_9836

Slotfase
Met nog 9 ronden te gaan moet Oliver Jarvis zijn wagen met panne in de pit parkeren. De op P11 rijdende Brit valt uit. Helaas is de race saai met zeer weinig inhaalacties. De rijders blijven vrijwel compleet op hun posities rijden. Voor Katherine Legge, die met haar collega-rijdster Susie Stoddart continu achteraan heeft gereden, valt in de slotfase uit.

Applaus
Met nog drie rondjes te gaan heeft Timo Scheider 0,6 seconde achterstand op Ekström. Met nog twee doorkomsten te gaan is het verschil teruggelopen tot een halve tel. Kristensen is op 7,5 seconden te ver weg voor een zege, al zal de Deen wel als derde gaan finishen. Applaus is er nog wel als Markus Winkelhock P8 pakt als de twee knokkende rijders Bernd Schneider en Mike Rockenfeller met de zijkanten van hun bolides tegen elkaar knallen en alleen op elkaar letten. De op P10 racende Winkelhock pakt zo in één klap de twee vechtende collega’s en verovert in extremisch het laatste te vergeven DTM-punt van Zandvoort.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet