Formule 3

F3 Euro Serie: Winst voor Hülkenberg, Van der Zande zevende


start_f3_zaterdag

De wedstrijd was zo’n typische Zandvoort-Formule 3-race: de posities werden bij de start bepaald en daarna reden de auto’s braaf achter elkaar hun rondjes, zonder al teveel noemenswaardige incidenten. Het enige moment dat voor wat spektakel zorgde was in de eerste ronde, toen Coletti bij het uitkomen van de Gerlachtbocht in de rondte ging, Gonzales remde om de aanrijding te vermijden en vervolgens Campos-Hull bovenop de auto van Gonzales reed. Het spectaculaire incident bleef verder echter zonder gevolgen.

actie_f3

Problemen voor Mortara: kampioenschapsleider puntloos
Edoardo Mortara, de leider in de tussenstand van het kampioenschap, kreeg in de kwalificatie de zaak niet optimaal voor elkaar en moest daardoor genoegen nemen met de vijftiende startplaats. In de race klom hij op naar de tiende positie, maar in de 18e ronde strandde hij in de Mastersbocht, geheel zonder invloed van buitenaf. Daarmee kwam er een einde aan een goede reeks van de Italiaan, want de in Zwitserland wonende Mortara was de enige rijder in de Formule 3 Euro Serie die in alle acht tot dusver verreden races punten gescoord had. Voor Hülkenberg betekende dit natuurlijk goed nieuws, want de Duitser kwam met een achterstand van 15 punten op Mortara naar Zandvoort en scoorde er tot nu toe al elf punten, één voor de pole-position en tien voor de overwinning, terwijl Mortara puntloos bleef.

vd_zande

Voor Renger van der Zande verliep de wedstrijd voortvarend: in de eerste ronde kon hij al twee plaatsen goedmaken en klom vervolgens op naar de achtste plaats. Daarna profiteerde hij van de drive-through-penalty van Dani Clos, die werd bestraft vanwege het maken van een valse start. Er was ook een drive-through voor Rodolfo Gonzales, die na de aanrijding in de eerste ronde de pits inreed, maar daar vervolgens te snel was en daarvoor werd bestraft.

Vooraan het veld waren de plaatsen verdeeld: Nico Hülkenberg leidde met een riante voorsprong van vier seconden op Mäki, die op zijn beurt weer drie seconden voor Bianchi reed. Van der Zande consolideerde zijn zevende plaats, terwijl Henki Waldschmidt relatief onopvallend op de 17e positie rondreed. Zo bleef de volgorde tot aan de finish: Hülkenberg won voor de Fin en de Fransman, Van der Zande werd zevende en Waldschmidt 17e.

waldschmidt

Uitslag:
1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes F308, 26 r. in 40.52,724 (gem. 164,362 km/u)
2. Mika Mäki (Fin), Dallara-Mercedes F308, op 5,098
3. Jules Bianchi (Fra), Dallara-Mercedes F308, op 7,703
4. Sam Bird (GBr), Dallara-Mercedes F308, op 25,172
5. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes F308, op 26,796
6. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen F308, op 32,319
7. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes F308, op 36,741
8. Robert Wickens (Can), Dallara-Volkswagen F308, op 37,444
17. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes F308, op 56,590

Stand na 9 van 20 races:
1. Edoardo Mortara, 40 punten
2. Nico Hülkenberg, 36
3. Mika Mäki, 27
4. Christian Vietoris, 20
5. Renger van der Zande, 20
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet