Formule 3

F3 Euro Serie: Hülkenberg op pole, Nederlanders in het middenveld

Voor de vierde keer dit seizoen in vijf raceweekeinds eiste Nico Hülkenberg de pole-position voor zich op in de Formule 3 Euro Serie. In de tijdtraining voor de negende race van het jaar op Circuit Park Zandvoort bleef de Duitser de Fin Mika Mäki 0,080 seconde voor. Jules Bianchi, die evenals Hülkenberg uitkomt voor het Franse ART Grand Prix, bezette de derde plaats. De Nederlanders eindigden in het middenveld: Renger van der Zand als elfde en Henki Waldschmidt als 19e.

Tekst: René de Boer

Voor Hülkenberg zijn de verwachtingen op Zandvoort hooggespannen, na de successen die hij er in de afgelopen jaren in de Formule BMW, de A1GP en de Formule 3 behaalde. De rijder uit Emmerich, net over de Nederlandse grens, beschouwt Zandvoort min of meer als zijn thuiscircuit. In de kwalificatie kwam hij goed voor de dag, al klaagde hij aanvankelijk over te weinig grip. “Waarschijnlijk is er door de wind veel zand op de baan gekomen, waardoor het gladder was”, zei hij. “Met mijn tweede set banden hadden we de afstelling beter aangepast aan de omstandigheden.”

Renger van der Zande kwam niet verder dan de elfde plaats, zijn achterstand op de snelste tijd van Hülkenberg bedroeg 0,715 seconde. “In vergelijking met de vrije training van vanmorgen ging het wel beter, maar de elfde plaats is niet waar we willen staan De auto gaat gewoon niet zo goed op dit circuit”, aldus de Nijmegenaar. Henki Waldschmidt kwalificeerde zich als 19e.

Uitslag:
1. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, 1.32,087
2. Mika Mäki (Fin), Dallara-Mercedes, 1.32,167
3. Jules Bianchi (Fra), Dallara-Mercedes, 1.32,225
4. Sam Bird (GBr), Dallara-Mercedes, 1.32,372
5. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, 1.32,512
11. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, 1.32,802
19. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes, 1.33,150

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet