Formule 3

Formule 3: Renger: 'Het is een eer om voor eigen publiek te rijden'

foto_rengervdzande

Vraag een coureur naar de race waar hij het meeste naar uitkijkt en hij zal bijna altijd zijn thuisrace onder de favorieten scharen. Zo ook Renger van der Zande, die komend weekend in de Formule 3 Euroseries uit zal komen op het circuit van Zandvoort. Renger hoopt voor de Nederlandse fans iets moois te kunnen laten zien en kan amper wachten tot hij de baan op mag.

Tekst en foto: PR

Renger, zie je Zandvoort als één van de zoveel circuits, of als iets speciaals?
"Natuurlijk is Zandvoort gewoon één van de negen circuits die we dit jaar bezoeken, maar je thuisrace is heel speciaal. De fans op de tribunes zorgen ieder jaar weer voor een ongekende sfeer en daarbij heb ik ook veel gasten. Familie, vrienden en sponsoren, allemaal komen ze langs om mij aan het werk te zien. Ik wil ze heel graag iets extra's geven."

Wat vind je van het circuit?
"Het Circuit Park Zandvoort is een circuit dat uitermate geschikt is voor de Formule 3. Er zit een aantal bochten in die in een Formule 3-auto heel spannend zijn. Het Scheivlak is zo'n bocht. Daar moet je altijd even een heel klein beetje liften. Misschien is hij dit jaar trouwens wel volgas op nieuwe banden. Ik ben benieuwd. Verder zit er een aantal trucjes in de baan die je even moet doorhebben. En volgens mij ken ik ze allemaal, dus daar valt misschien wel wat voordeel uit te halen."

Brengt het circuit van Zandvoort ook mooie herinneringen terug?
"Ik heb hier vooral uit mijn tijd in de Formule Renault goede herinneringen liggen. Toen behaalde ik er pole-positions en won ik ook races. Vorig jaar in de Formule 3 liep het niet zo lekker, maar kon ik in de regen op zondag wel mooie dingen laten zien. Wat me altijd wel is bijgebleven is de sfeer en daar mogen de fans bijzonder trots op zijn."

Hoe schat je je kansen in voor dit weekend?
"Zoals ieder weekend, beginnen we ook nu weer vanaf nul en heeft iedereen dezelfde kansen. Ik verwacht dat de competitie ook nu weer ontzettend sterk zal zijn en ik mag de baan dan wel door en door kennen, de toppers zijn hier ook niet voor het eerst, natuurlijk. Het lijkt me echter duidelijk dat ik dit weekend vol voor de overwinning ga. Ik wil de fans iets geven om voor te juichen. De verwachting is dat we wisselvallig weer krijgen en dat vind ik geen enkel probleem. In de regen ga ik over het algemeen erg goed."

Heb je door dat er zoveel fans zijn, of vergeet je dat zodra je in de auto zit?
"Nee, dat vergeet je niet. Je realiseert je altijd dat de tribunes vol zitten met fans die ook voor jou zijn gekomen. Het legt geen extra druk op me, hoewel ze natuurlijk verwachten dat ik goed presteer. Ik vind het eigenlijk alleen maar heel erg leuk. Het is een enorme eer om voor eigen publiek te mogen rijden."

Renger heeft dit seizoen al een overwinning behaald en stond twee keer op het podium. Hij bezet momenteel de vijfde plaats in het kampioenschap.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet