Formido Swift Cup

Swift Cup: Ook als je nog nooit op Assen hebt geracet, kun je scoren! (lang)

480_winnaars_6478

De Formido Swift Cup heeft tijdens het Dutch Power Pack Festival op het TT-circuit van Assen wederom voor veel spektakel gezorgd. Terwijl Tim van Gog afgelopen weekend een dubbele zege boekte, brak het talent Niels Langeveld definitief door, pakte Marcel Dekker zijn eerste pole-position en veroverde Jeroen den Boer op zijn beurt de leiding in het tussenklassement.


480_den_boer_545

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie hoekstra, Chris Schotanus en Tim Böhme


De Formido Swift Cup is al het hele seizoen ongemeen spannend. Ondanks de kleine verschillen in het fraaie deelnemersveld vol flitsende Suzuki Swifts, lijken de marges elke race nóg minimaler te worden; zo bleek maar weer eens tijdens de twee prachtige heats die afgelopen zaterdag en zondag op het vermaarde TT-asfalt van Assen zijn verreden.

480_startveld_achter_8933

Recordtempo
Hoe competitief het veld dit jaar is, blijkt in Assen al tijdens de kwalificaties. Na Hans Bos (Paasraces), Jasper Bijl (Pinksteren) en Sandra Douma (Jubileumraces) was het in Drenthe weer een andere rijder die de pole-position wist te pakken.

480_marcel_dekker_blij_9837

Leuk was het om te zien dat het Marcel Dekker was die dit keer de eerste pole uit zijn raceloopbaan veroverde. De immer goedlachse 18-jarige rijder uit Krimpen aan den IJssel maakt dit seizoen als jonge coureur een duidelijke progressie door en bekroonde dat tijdens de officiële tijdtraining met de beste chrono van de dag.

480_25autoos-564

Budgetproblemen
Er stonden tijdens de kwalificatie 25 Suzuki Swifts aan de start. Helaas was Martin van Rossen junior dit weekend niet van de partij. Een tijdens de Pinksterraces opgelopen schade heeft dusdanig het budget aangetast, dat Martin – vorig seizoen veelvuldig podiumklant - vrijdag heeft moeten besluiten om dit weekend niet van start te gaan.

Pech
Voor Mark van der Aa zat het ook niet mee. De talentvolle Swift-rookie begon zaterdag in de ochtenduren nog vol goede moed aan de vrije training, maar kreeg snel te maken met technische problemen. De rijder van Team Bleekemolen had de pech dat een aantal kapotte onderdelen van zijn wagen niet vervangen kon worden wegens een gebrek aan reserveonderdelen. Daardoor was het raceweekend voor de Tilburger wel erg snel voorbij.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet