BMW 130i Cup

BMW 130i Cup: Bas Schothorst wint spannende race

480_schothorst_8813

Bas Schothorst heeft de eerste race van de Samsung BMW 130i Cup tijdens het Dutch Power Pack Festival op TT Circuit Assen gewonnen. Het was voor de vierde keer in vier raceweekeinden dat Schothorst de eerste race op zijn naam schreef. Duncan Huisman werd nipt tweede, voor Tim Coronel.

Duncan Huisman nam vanaf de pole position de leiding, gevolgd door Bas Schothorst. Jan Lammers en Jan Joris Verheul vielen al in de eerste ronde uit. Lammers schoot vanaf het gras tegen de BMW van Verheul aan, waarna de auto’s van de beide toppers dusdanig beschadigd waren dat verder racen onmogelijk was.
De rijders waren het niet eens over de schuldvraag. “Voordat ik naast de baan terechtkwam, had ik al twee tikken gehad”, aldus Lammers. “Daardoor kwam ik op het gras terecht. Toen ik weer op de baan terechtkwam, had ik meer snelheid dan ik verwacht had.”
Verheul keek anders tegen de aanleiding van de uiteindelijke crash aan. “Ik reed naast Jan. Hij stuurde in mijn richting en raakte mij best hard. Hij heeft mij niet gezien, of hij was chagrijnig.”

489_lammers_bmw_8834

Sportief
De rest van de race verliep sportief en fair. Duncan Huisman en Bas Schothorst maakten er een prachtig spektakel van. Huisman lag lange tijd op kop, tot hij in de achtste ronde iets naast de baan belandde en Schothorst voor zich moest dulden.
Huisman plaatste nog twee spannende aanvallen, waarbij hij naast de BMW van zijn tegenstander reed. Het lukte hem uiteindelijk net niet.
Achter het duo op kop waren Tim Coronel en Bertus Sanders nagenoeg de hele race fel met elkaar in gevecht. Bertus drong aan, maar kon zich niet naar het podium vechten. Luuk Glansdorp moest genoegen nemen met de vijfde plaats. Aanvankelijk lag hij op de derde plek, maar een foutje kostte hem twee plaatsen.
Na de race mocht winnaar Bas Schothorst aan het Rad van Fortuin draaien. Het wiel stopte op het cijfer tien, dat betekende dus dat de top tien uit de eerste race in omgekeerde volgorde aan de tweede race zou beginnen. Probleempje: er kwamen maar negen auto’s aan de finish.

“Prima race”
Duncan Huisman had uiteraard liever gewonnen, maar verder was hij vol lof over de race. “Sportief gezien was de race helemaal goed. Het was een superfaire strijd.”
Bas Schothorst kon iets later remmen, aldus Huisman over de inhaalactie van Bas. “En hij was een fractie sneller in de Ramshoek. Aan het einde van het rechte stuk na start/finish moest ik de binnenkant van de bocht verdedigen. Het was daar gladder dan ik verwacht had, daardoor gleed ik iets weg en kwam ik een klein stukje naast de baan terecht.”
Huisman reed vervolgens twee keer naast zijn tegenstander, maar hij moest steeds weer achter hem aansluiten. “Ik koos eieren voor mijn geld. Straks komt er nog een race”, blikte hij vooruit.
Luuk Glansdorp won de strijd in de BMW Drivers Trophy, voor Mickey Bertram en Bernhard van Oranje.

Uitslag:
1. Bas Schothorst, 10 ronden in 22:58.182
2. Duncan Huisman, op 0,325
3. Tim Coronel, op 2,890
4. Bertus Sanders, op 3,190
5. Luuk Glansdorp, op 5,351
6. Mickey Bertram, op 11,356
7. Bernhard van Oranje, op 19,207
8. Dillon Koster, op 37,477
9. Toine Nagel, op 54,393
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet