NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint thriller op Daytona

Toyota-coureur Kyle Busch won zaterdagavond verrassenderwijst de Coke Zero 400, terwijl hij er zelf waarschijnlijk het minste rekening mee gehouden had

Tekst Willem J. Staat
Foto: Toyota Motorsports USA/Autostock

daytona_coke_zero_400
Prachtige autosport op Daytona

Videotape besliste de finish
Exact een jaar geleden verloor Kyle Busch dezelfde wedstrijd op Daytona aan Jamie McMurray. Jeff Gordon spinde na de laatste re-start op het moment dat de auto’s richting finish sprintten. Ford-coureur Carl Edwards bleef nog wel op het gas maar Busch ging duidelijk als eerste over de finish. Busch beschikte gisteravond op Daytona zeker niet over de beste auto. Busch: “De crew en ik bleven gewoon ons best doen. Ik probeerde gewoon contact met de koplopers te houden en had gewoon geluk dat de laatste neutralisatie in mijn voordeel uitpakte.. Carl Edwards: “Ik heb er alles aan gedaan maar zo gaat dat nu eenmaal. Tweede is toch maar tweede.”

In de beginfase viel Busch zelfs door een probleem met de stuurinrichting naar de zevende plek terug. Toen dat spontaan weer verdween kreeg Busch weer aansluiting bij de koplopers. Binnen twaalf ronden won hij maar liefst 10 plaatsen. Dankzij Jeff Gordon kwam Busch net voor de 10e neutralisatie als gevolg van een crash waarbij maar liefst tien auto’s betrokken waren weer op kop.

Busch: “Jeff en ik waren op het onderste gedeelte van de “backstretch” tegen elkaar aan het racen. Jeff moest Kenseth afblokken maar hij kwam niet snel genoeg terug. Hij reed zich vast en ik kreeg de “break” die ik nodig had.”

Stewart ziek tijdens race
JGR-couruer Tony Stewart leed voor de start van de wedstrijd al aan griepverschijnselen maar besloot toch aan de race deel te nemen. Stewart reed zelfs geruime tijd in derde positie. Voor de wedstrijd kreeg Stewart nog de antibiotica toegediend, maar in de 72e ronde werd hij door zijn crew uit de auto gehaald en vervangen door J.J. Yeley, die zich met zijn JGR-Camry niet wist te kwalificeren. Het NASCAR-reglement staat zoals bekend het vervangen van rijders toe, omdat het belangrijk is dat de auto aan het eind van het seizoen de nodige punten behaald heeft.

Polesitter Paul Menard maakte op Daytona eveneens een uitstekende indruk, hij reed met zijn Chevrolet geruime tijd op kop. Oud Champcar-coureur Patrick Carpentier deed het uitstekend. Met een veertiende plek behaalde hij zijn beste NASCAR-resultaat tot nu toe.

carl_edwards_daytona
"Tweede is toch maar tweede" zegt Carl Edwards


UITSLAG
1. Kyle Busch Toyota 162 ronden
2. Carl Edwards Ford 162 ronden
3. Matt Kenseth Ford 162 ronden
4. Kurt Busch Dodge 162 ronden
5. David Ragan Ford 162 ronden
6. Robby Gordon Dodge 161 ronden
7. Kasey Kahne Dodge 162 ronden
8. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 162 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 162 ronden
10.Mark Martin Chevrolet 162 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet