Formula Ford

Formule Ford: Liroy Stuart zet in kwalificatie concurrentie op afstand

480_ff_kwal

In de vrije training leek het er nog op dat Simon Knap in de kwalificatie de te kloppen man zou zijn. Toen het er echt om ging boog Liroy Stuart echter zijn achterstand van 0,6 seconden om in een voorsprong van maar liefst 0,4 seconden. Die tweede plaats ging verrassend naar Henk Vuik terwijl Knap de derde plaats voor zich opeiste. Met een verschil van slechts 0,8 seconden tussen de eerste zes rijders op een circuit dat bekend staat om zijn fraaie slipstreamgevechten beloven de wedstrijden van zondag de nodige spanning.

Tekst: Remco Scheelings
Foto: Chris Schotanus


Met een korte vrije training als enige voorbereiding kozen de meeste rijders er voor om meteen de baan op te gaan. Na de eerste doorkomst pakte John Svensson de kop maar de snelle Belg wist zijn tijd verder niet meer te verbeteren. Daarna was het Liroy Stuart die met een tijd van 1:46 seconden de kop pakte, gevolgd door Rogier Jongejans. Meteen wist Stuart zijn tijd te verbeteren tot 1:45.8 seconden, naar later bleek voldoende om de definitieve pole position voor zich op te eisen. Simon Knap die eerst even de kat uit de boom had gekeken en geen snelle mannen in zijn slipstream wilde hebben leek met een tweede tijd orde op zaken te gaan stellen. De leider in het kampioenschap wist zich echter niet meer te verbeteren. In de zesde ronde deed Henk Vuik dat wel en op zodanig spectaculaire wijze dat hij van de vijfde naar de tweede plaats sprong en daarmee Knap naar de derde plaats wist te verdringen. Daarachter bleef de volgorde met Jongejans en Svensson ongewijzigd terwijl Kevin Magnussen, jawel de zoon van ex Formule 1-rijder Jan Magnussen, bij zijn debuut op Nederlandse bodem naar een keurige zesde plaats reed. Daarachter Jan Paul van Dongen, een wat tegenvallende Jennifer van der Beek en Jeroen Mul. Jan Lammers kwam al vroeg in de kwalificatie voor de nodige aanpassingen naar de pits, wist zijn tijd vervolgens per ronde te verbeteren maar bleef uiteindelijk steken op een tiende plaats. Pas daarachter een met moeilijkheden kampende Michel Florie. In de Zetec Cup helaas maar twee deelnemers, waarbij Arthur van Uitert met een twaalfde plaats de ‘pole’ voor zich opeiste en daarmee Raymond Surink voorbleef.

Met een verschil van slechts 0,8 seconden tussen de eerste zes rijders kan het morgen een spannende aangelegenheid worden. Op Assen is het immers door de slipstreammogelijkheden erg lastig om weg te rijden terwijl Van der Beek, Lammers en Florie ongetwijfeld verder naar voren zullen proberen te komen.

Update: Hoewel Michel Florie er nog altijd niet gelukkig van kon worden viel de schade wat tijd betreft nog enigszins mee. Door een fout met de transponder bleek zijn snelste tijd niet 1:47.915 maar 1:47.511 seconden te zijn geweest. Daarmee schoof de Amsterdammer op van de elfde naar de achtste plaats in de startopstelling van race 1.

Aangepaste uitslag kwalificatie Formule Ford
Dutch Power Pack Festival, TT Circuit Assen, zaterdag 5 juli 2008
1. Liroy Stuart 1:45.817
2. Henk Vuik Jr. + 0.421
3. Simon Knap + 0.523
4. Rogier Jongejans + 0.531
5. John Svensson + 0.773
6. Kevin Magnussen + 0.858
7. Jan Paul van Dongen + 1.669
8. Michel Florie + 1.694
9. Jennifer van der Beek + 1.757
10. Jeroen Mul + 1.791
11. Jan Lammers + 2.011
12. Arthur van Uitert + 5.502 (1e Zetec)
13. Raymond Surink + 8.563 (2e Zetec)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet