IndyCar

IRL: Tony Kanaan wint veldslag op Richmond

Op de korte oval van Richmond behaalde Tony Kanaan zijn eerste zege dit seizoen. Voor de Braziliaan die tot nu toe een matig seizoen beleefde was het zijn dertiende Indycar zege in totaal.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Honda Racing USA

kanaan_richmond
Tony Kanaan hield het hoofd koel op Richmond

Veldslag op Richmond
Richmond is het kortste circuit op de Indycar-kalender en staat vanwege de korte lengte altijd garant voor crashspektakel. 2008 was wederom geen uitzondering. Tony Kanaan: “Je wordt altijd wel een keer boos op iemand, of er wordt iemand boos op jouw.” In de 30e ronde waren beide Vision Racing auto’s van A.J. Foyt IV en Ed Carpenter bij een crash betrokken. In de 79e ronde werd de Brit Darren Manning zelfs tweemaal het slachtoffer. John Andretti, Vitor Meira en Jamie Camara crashten allemaal van de oval af. En dit was nog maar tam vergeleken met wat er in de 79e ronde gebeurde.

Helio Castroneves toucheerde Bruno Junqueira bij een re-start wat een kettingreactie in het veld veroorzaakte. De Brit Darren Manning vertraagde wat tot gevolg had dat hij door Ryan Briscoe en Vitor Meira werd aangereden, terwijl Buddy Rice het nog eens dunnetjes overdeed door op eigen houtje te spinnen. Castroneves eindigde zelfs nog als tweede, gevolgd door het Ganassi-duo Scott Dixon en Dan Wheldon.

Van de 300 ronden reed Kanaan er maar liefst 166 aan de leiding. Ook zijn protégé Jamie Camara gaf een goed visitekaartje op de oval van Richmond af, maar evenals velen voor hem crashte hij van de baan en likte zijn wonden. “Met minder brandstof werden en de banden sleten nogal.” De IRL-rookie reed dit seizoen voor het eerst 44 ronden op kop. Van de Champcar-afvaardiging heeft de Spanjaard Oriol Servia zich het best op de ovals aangepast. Hij eindigde uitstekend als vijfde.

IRL terug naar turbochargers?
Mogelijk dat de IRL terugkeert naar de turbochargers. Het is een optie die voor 2011 bestudeerd wordt. Momenteel maakt men gebruik van 3,5L atmosferische Honda-motoren. “Het zou een optie kunnen zijn” aldus Brian Barnhardt van de IRL. Geen wonder want ex-Champcareigenaar Kevin Kalkhoven heeft nog wel wat Cosworth motoren over toch?

UITSLAG
1.Tony Kanaan Dallara Honda 300 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda 300 ronden
3. Scott Dixon Dallara Honda 300 ronden
4. Dan Wheldon Dallara Honda 300 ronden
5. Oriol Servia Dallara Honda 300 ronden
6. Danica Patrick Dallara Honda 300 ronden
7. Justin Wilson Dallara Honda 300 ronden
8. Townsend Bell Dallara Honda 299 ronden
9. Marco Andretti Dallara Honda 299 ronden
10. EJ Viso Dallara Honda 298 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet