Diversen

Internationaal: Belgen schitteren op het EK karting in Mariembourg

ek_startkz1

De Belg Jonathan Thonon (CRG-Maxter) is gisteren op het circuit “Karting des Fagnes” in Mariembourg Europees Kampioen geworden in de klasse KZ1. Dankzij een overwinning van Rick Dreezen in de 2e race hebben de Belgen al de races binnengehaald in de KZ1. In de klasse KF1 (koninginnen klasse bij de karts zonder versnellingen) mocht de jonge Yannick De Brabander het Belgische succes op zijn naam schrijven. Hij werd heel knap 2e en 3e. De Italiaan Marco Ardigo (Tony Kart-Vortex) won de 2 races en is daarmee helemaal terug voor de titelstrijd.

Tekst: Thomas Bastin (PR)


ek_thonondreezen

Iedereen verwachtte een duel tussen Jonathan Thonon (CRG-Maxter) en de Nederlander Bas Lammers (Top Kart-TM). Beide heren verschenen immers met exact dezelfde punten aan de start van de races in Mariembourg. Toch was het al snel Jonathan Thonon die voor eigen publiek de races domineerde. Hij won de eerste race en werd zonder de minste problemen tweede in Race 2. Vier jaar na zijn eerste Europese titel in de ICA mag Thonon nu een 2e Europese titel op zijn naam schrijven. Thonon’s teamgenoot Rick Dreezen uit Maaseik won immers de Race 2 en schoof daarmee nog voorbij Lammers in het EK. De Belgen domineren hiermee het EK. De Italiaan Alessandro Manetti werd in beide races 3e en maakte daarmee het CRG podium compleet. Lammers van zijn kant, heeft niet aan de verwachtingen kunnen voldoen en moest zelfs opgeven in de tweede race.

Ardigo herpakt zich en De Brabander schittert
De Italiaan Marco Ardigo (Tony Kart- Vortex) heeft dit weekend een goede zaak gedaan in de KF1 (de koninginnen klasse van de karts zonder versnellingen). De drievoudig Europees Kampioen is weer helemaal in de running voor het Europees Kampioenschap na zijn 2 overwinningen dit weekend en staat nu op enkele puntjes van zijn teamgenoot Gary Catt. Catt moest opgeven in Race 1 net zoals Armand Convers en Sauro Cesetti.

ek_yannick

De Belgische revelatie in KF1 was zonder enige twijfel Yannick De Brabander (Intrepid-TM) van het team Eyckmans Grand Prix. De Brabander, die dit jaar voor het eerst uitkomt in de KF1, werd heel knap 3e in de eerste race net na Alessandro Bressan (Kosmic-Vortex). In de 2e race werd hij 2e met net geen 10 duizendste van een seconde voorsprong op de Italiaan Sauro Cesetti, die van de 30ste plaats teruggekomen was. De jonge Yannick De Brabander (17jaar) zorgde in zijn eentje voor het Belgisch succes in de KF1 en mag met 2 bekers naar huis.

ek_lavanant

Fransen domineren KZ2
Net zoals in de KF1 moeten de heren van de KZ2 nog even wachten voor hun Europees Kampioen gekend is. De fransen Tony Lavanant (Energy-TM) en Joffrey Demanse (PCR-TM) die in Frankrijk al mochten vieren, hebben ook nu weer de winst onder elkaar verdeeld. Lavanant werd in de tweede race 10e na een penalty van 10 seconde voor een valse start. Hierdoor staat Demanse nu aan kop van het kampioenschap. De Belgen kwamen er in de KZ2 niet aan te pas. Er was geen enkele Belg gekwalificeerd. Ze zullen ongetwijfeld trachten revanche nemen in Varennes–sur–Allier, Frankrijk.

Uitslagen KF1
Uitslagen KZ1
Uitslagen KZ2Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet