Formule 3

F3 Euro Serie: Vietoris behaalt eerste zege in turbulente race

De tweede Formule 3-race op de Norisring ontaardde in een enorme chaos. Eerst werd de race al onderbroken nadat de baan geblokkeerd was na een aanrijden en in de slotfase werd de race na opnieuw een aanrijding definitief gestaakt. De Duitser Christian Vietoris, die in de tijdtraining zwaar was gecrasht, behaalde zijn eerste overwinning in de serie voor de Canadees Robert Wickens en de Italiaan Edoardo Mortara, die daarmee zijn voorsprong in de tussenstand uitbreidde. Renger van der Zande werd vijfde, Henki Waldschmidt raakte betrokken in de eerste botsing en was daardoor uitgeschakeld.

f3_chaos
De F3 wedstrijd begon met een gigantische parkeerchaos in de Grundigkehre en
moest met rood onderbroken worden.


Tekst: René de Boer
Fotos Willem J. Staat
De winnaar van gisteren, Nico Hülkenberg, had al bij de start van de opwarmronde pech. Zijn motor sloeg niet aan en Hülkenbergs auto moest achter de vangrail geduwd worden. Zo bleef de achtste plaats in de startopstelling leeg. De start van de race ging goed, maar bij het uitkomen van de eerste bocht ging het mis. Mortara werd door Lancaster in de rondte geduwd en daardoor was de baan versperd. Tsukakoshi remde, Coletti reed erop, Clos raakte erbij betrokken en middenin de chaos bevonden zich ook Renger van der Zande en Henki Waldschmidt. Uiteraard werd de race onmiddellijk gestopt.

renger_van_de_zande
Renger van de Zande profiteerde van de pech van anderen en eindigde alsnog als
vijfde.

Nadat de chaos was opgeruimd kon er weer verder gereden worden, waarbij er 16 minuten op de klok stonden. De herstart vond plaats achter de safety-car met Janis aan de leiding voor Wickens, Vietoris, Lancaster en Mortara. In de derde ronde reed Hülkenberg achterop Plowman steeg twee meter hoog op en kwam hard weer neer, waarmee de race voor hem ten einde was. Twee ronden later ging het in de eerste bocht mis tussen Lancaster en Janis, die daarmee ook uit de wedstrijd waren. Renger van der Zande was ondertussen al vijfde achter Vietoris, Wickens, Mortara en Vernay.

In de 19e ronde botsten Jakes en Campos-Hull op elkaar in de eerste bocht en Richard Philippe knalde er vol in. Daarop werd de race afgebroken, mede omdat er toch nog maar 40 seconden te gaan waren. Zo won Vietoris voor Wickens, Mortara, Vernay en Van der Zande. Omdat er minder dan 50 procent van de geplande race-afstand was verreden, werd slechts de helft van het normale aantal punten toegekend.

f3_brand
Chaotisch einde met een in brand staande F3 auto in de GrundigkehreUitslag:
1. Christian Vietoris (Dui), Dallara-Mercedes, 18r. in 38.22,220 (gem. 64,738 km/u)
2. Robert Wickens (Can), Dallara-Volkswagen, op 4,692
3. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Volkswagen, op 6,643
4. Jean-Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, op 7,223
5. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, op 8,125
6. Stefano Coletti (Ita), Dallara-Mercedes, op 9,380

Stand na acht van 20 races:
1. Edoardo Mortara, 40 punten
2. Nico Hülkenberg, 25
3. Christian Vietoris, 20
4. Mika Mäki, 19
5. Renger van der Zande, 18
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet