NK Formule Renault

NK Formule Renault: Een lach en een traan (lang)

 veel_autoos

Dat beide Formule Renault races tijdens de Marlboro Masters garant zouden staan voor het nodige vuurwerk was op voorhand al te verwachten. Met veel toeschouwers langs de baan en de nodige buitenlandse gastrijders kon het niet anders dat de strijd om een podiumpositie ongekend fel zou zijn.


Tekst: Sander Dorsman
Foto's: Boudewijn Pieters, Tim Böhme en Gerrie Hoekstra


 regen

Net voor de kwalificatietraining op vrijdag kon men de bui al zien hangen. Donkere wolken pakten zich samen boven de Zandvoortse duinen. Voor alle coureurs dan ook het teken om direct de baan op te duiken om een snelle rondetijd op de klokken te zetten. Met nog 10 minuten te gaan begint het flink te regenen en is de strijd gestreden. Junior Strous pakt de pole position met Ricardo van der Ende op slechts 0,05 seconde achter zich.

Eerste race
De eerste Formule Renault race wordt verreden op de zaterdag. Bij het doven van de startlichten is het Junior Strous die de leiding behoudt. Ricardo van der Ende heeft echter een goede start en zit letterlijk in de versnellingsbak van Strous. Een manoeuvre van beide coureurs is nodig om de auto’s weer van elkaar te ontkoppelen. De toon is gezet. Achter hen is het Xavier Maassen die Carlo van Dam weet te passeren en hij pakt hiermee de derde positie. Vooraan zet Van der Ende vol de druk op Junior Strous. Halverwege de tweede ronde krijgt de race echter een geheel andere wending. In de Marlboro bocht schiet Ricardo van der Ende schrikwekkend hard van de baan. “Ik zat zo dicht op Junior Strous dat er minder druk op de voorvleugels en dus de voorwielen was. Hierdoor raakte ik met 1 wiel net naast de baan. Je rijdt daar 167 kilometer per uur en het gras naast de baan remt dus niet af. De klap leverde een zijwaartse kracht van ruim 3,6 G op,” aldus Ricardo van der Ende.

 vanderende

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet