NASCAR

NASCAR: Kyle Busch sterk op Sonoma

Toyota-coureur Kyle Busch heeft op Sonoma bewezen dat hij niet alleen op de ovals kan schitteren maar ook op de “road-circuits” Vanaf een 30e startplek wist Busch de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Tekst Willem J. Staat
Foto;s Toyota Motorsports USA
start_sonoma
Prachtig gezicht NASCAR-bolides op een ""roadcourse". Zelfs Juan Pablo Montoya had
geen antwoord op het sterke optreden van Kyle Busch


Sterk optreden Kyle Busch op Sonoma
De meeste Amerikaanse ovalspecialisten komen op de “road-circuits” niet zo goed uit de voeten maar op Sonoma bewees de pas 23 jarige Busch dat hij over multitalent beschikt. Voor Busch verliep de kwalificatie uitermate slecht. Hij kwam niet verder dan een 30e startplek. Busch: “Toen wij hier afgelopen vrijdag aankwamen was die auto gewoon schroot. In mijn carrière hebben we nog nooit zoveel aan een auto moeten veranderen.” Vanuit de start van het veld wist Busch zich naar de kop te werken en greep in de 33e ronde de leiding. Buiten het sterke optreden van Busch kende de wedstrijd eigenlijk een saai verloop.

Drie neutralisaties in slotfase
In de slotfase kende de wedstrijd drie neutralisaties. In de 101e ronde crashte Toyota-coureur David Reutimann hard in de bandenstapels. Hoewel de crash er beangstigend uitzag kon Reutimann het wrak ongedeerd verlaten. Bij de herstart spinden Jamie McMurray, Kevin Harvick en Tony Stewart. Er volgde wederom een neutralisatie waarbij Tony Stewart betrokken was. Stewart toucheerde de auto van Scott Pruett en die verloor zoveel olie dat de wedstrijdleiding zich genoodzaakt zag om de wedstrijd voor ruim 12 minuten met code rood te onderbreken. Maar ook in de Sprint naar de finishlijn hield Busch de leiding stevig in handen en boekte zijn eerste “roadcourse”-overwinning die hem de complimenten van Jeff Gordon opleverden. Gordon: “Ik ben enigszins geschokt. De complimenten voor zijn talenten. Hij ontwikkelt zich sterk, maar als hij hier kan winnen, dan geeft hem dat enorm veel vertrouwen. Hij gaat nu denken dat hij overal kan winnen.” Voor insiders is het nu wel duidelijk dat Busch de grote favoriet voor de NASCAR Sprint Cup 2008 is.

kyle_busch_sonoma_1
Kyle Busch kon er na zijn eerste zege op een "roadcourse" geen genoeg van krijgen


UITSLAG
1. Kyle Busch Toyota 112 ronden
2. David Gilliland Ford 112 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 112 ronden
4. Clint Bowyer Chevrolet 112 ronden
5. Casey Mears Chevrolet 112 ronden
6. Juan Pablo Montoya Dodge 112 ronden
7. Ryan Newman Dodge 112 ronden
8.Matt Kenseth Ford 112 ronden
9. Carl Edwards Ford 112 ronden
10.Tony Stewart Toyota 112 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet