IndyCar

IRL: Verjaardagszege voor Dan Wheldon op Iowa

Met een overwinning op Iowa gaf de Brit Dan Wheldon zichzelf een aardig verjaardagscadeau. Met een tweede plek behaalde de Japanner Hideki Mutoh zijn beste resultaat voor het team van Andretti Green Racing.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Honda Racing USA

wheldon_iowa
Verjaardagskus van echtgenote na de zege op Iowa voor
Dan Wheldon.

Gok van Wheldon pakt goed uit
Een neutralisatie ruim 60 ronden voor het einde leverde de Brit Dan Wheldon in principe de overwinning op. De Ganassi-coureur nam een riskante beslissing om niet naar binnen te gaan. Vrijwel de gehele wedstrijd hadden de Brazilianen Tony Kanaan en Helio Castroneves de dienst uitgemaakt. Een neutralisatie voor een spin van Enrique Bernoldi veranderde het wedstrijdbeeld volkomen. Omdat de auto van Wheldon op nieuwe banden wel erg “loose” was besloot de Brit buiten te blijven. “Bij herstarts was die auto op oude banden gewoon fantastisch” aldus de Brit. Wheldon hield de leiding stevig in handen terwijl de Japanner Mutoh geen bedreiging vormde. Met nog veertig ronden te gaan spinde Tony Kanaan uit de wedstrijd waardoor hij in zeven wedstrijden voor de tweede maal een Top 5 resultaat miste. Na een bandenwissel vormde Penske-coureur Helio Castroneves ook geen bedreiging meer. De Braziliaan eindigde als 14e en behaalde daarmee zijn slechtste seizoensresultaat.

Danica Patrick maakt geen vrienden
Polesitter Scott Dixon eindigde als vierde. “In het begin was die auto perfect, maar strategie heeft uiteindelijk het wedstrijdresultaat bepaald” aldus de Nieuw Zeelander. Dixon noemde Danica Patrick “een bedreigend spektakel” door af te blokken en niet op haar lijn te blijven. Ook Ed Carpenter die uit de wedstrijd crashte roerde zich na de wedstrijd behoorlijk over het optreden van Patrick. “Ze begint de nieuwe Scott Sharp van Indycar te worden” mopperde de stiefzoon van Tony George.

Voor het team van Chip Ganassi was het de vijfde seizoenszege in negen wedstrijden! Het Ganassi Team besloot al het gewonnen prijzengeld ter beschikking te stellen aan de slachtoffers van de overstromingen in de Amerikaanse Staat Iowa.

UITSLAG
1. Dan Wheldon Dallara Honda 250 ronden
2. Hideki Mutoh Dallara Honda 250 ronden
3. Marco Andretti Dallara Honda 250 ronden
4. Scott Dixon Dallara Honda 250 ronden
5. A.J. Foyt IV Dallara Honda 250 ronden
6. Danica Patrick Dallara Honda 250 ronden
7. Ryan Briscoe Dallara Honda 250 ronden
8. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 250 ronden
9. Will Power Dallara Honda 250 ronden
10. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet