Formule 1

Formule 1: Massa wint dankzij problemen Räikkönen

De heren coureurs waren blij om na de stratencircuits van Monte Carlo en Montreal weer eens op een echt racecircuit te zijn. De neutrale toeschouwer zal deze mening waarschijnlijk niet delen, want na twee spectaculaire races, was de Franse Grand Prix weer een ouderwetse optocht met twee Ferrari’s op kop. Zelfs een kapotte uitlaat bij Kimi Räikkönen kon het Ferrari-feestje niet dwarsbomen, al moest de Fin hierdoor wel zijn zeker lijkende zege aan zijn teamgenoot laten. De tweede plaats met een gehavende bolide is echter het prototype van ‘verlies beperken’. Jarno Trulli behield uiteindelijk de derde plek, na in de slotfase hevig onder druk te hebben gestaan van Kovalainen en Kubica.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's Ferrari en Toyota

ferrari_vreugde
Grote vreugde bij Ferrari

Ferrari in zetel
Al voor de start van de Grand Prix van Frankrijk zit het duo van Ferrari in een zetel, want na de tien punten straf voor Lewis Hamilton – wegens de aanrijding in Canada – werd ook de tweede McLaren-rijder Heikki Kovalainen bestraft. De Fin hinderde gisteren tijdens de kwalificatie Mark Webber in zijn vliegende ronde en daarom werd Kovalainens tijd in de laatste kwalificatiesessie afgenomen. De tiende startplaats van Kovalainen en de dertiende van Hamilton levert de Ferrari-mannen dus een goede voorzet voor een dubbelzege.

De start levert ook geen problemen voor de rode mannen, daarachter verliest Alonso twee plaatsen aan Trulli en Kubica, maar laatstgenoemde wordt weer snel gepasseerd door de voormalig kampioen. Op plaats zes volgt Glock, voor Webber en Piquet. Kovalainen en Hamilton rukken op naar negen en tien, waar Hamilton de snelste lijkt, maar zijn teamgenoot niet voorbij kan, totdat zijn team Kovalainen de instructies geeft om aan de kant te gaan.

Hamilton krijgt het deksel op de neus
Lewis Hamilton is vastberaden om snel op te rukken naar voren, maar doet dit een beetje overmoedig. Lange tijd vecht hij een flink gevecht uit met Nelson Piquet om plaats acht, maar het kwaad is dan al geschied voor de Brit. Hamilton passeerde in de eerste ronde namelijk Sebastian Vettel, maar miste hierbij wel de apex van de chicane, die hij daarmee afsneed. Dat mag niet, dus krijgt Hamilton een drivethroughpenalty. Die lost hij meteen in, en daarmee valt hij terug naar de zeventiende plaats.

Hoezo oppermachtig?
Kimi Räikkönen dicteert de race in de openingsfase en lijkt al snel niet meer achterhaalbaar te zijn. Per ronde loopt hij een paar tienden uit op teamgenoot Massa, terwijl de Fin gemiddeld een seconde per ronde sneller is dan nummer drie Trulli. De overmacht van Ferrari wordt nog eens extra bevestigd als de andere teams eerder beginnen met de pitstops dan Ferrari.

Pitduel
Achter de twee Ferrari’s is het vechten om de laatste podiumplaats. De McLarens komen er niet aan te pas; Kovalainen rijdt achtste achter Piquet als de twee samen de pits in gaan. Piquet is weer als snelste weg, maar wielspin bij het wegaccelereren uit de pits geeft Kovalainen de mogelijkheid er voorbij te snellen. Ook Mark Webber heeft problemen na zijn pitstop, bijna spint hij een ronde na zijn stop bij het opkomen van de rechte stuk, maar hij weet zijn auto net onder controle en uit de muur te houden. Trulli heeft intussen de derde plaats in handen, waar hij flink wordt opgejaagd door kampioenschapsleider Kubica. Eenmaal aangesloten komt Kubica er echter niet voorbij, wat Alonso ook weer de mogelijkheid geeft om het gat te dichten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet