Formule 1

Formule 1: Räikkönen mag zich vanaf pole revancheren

Na twee puntloze races hoopt wereldkampioen Kimi Räikkönen zich in Frankrijk weer eens van zijn beste kant te laten zien. Daar verschafte hij zichzelf een uitstekende uitgangspositie voor, want de Fin greep de pole, voor teamgenoot Felipe Massa. Lewis Hamilton werd derde, maar krijgt nog tien plaatsen straf.

Tekst: Daan Jeuken

Heidfeld moet billenknijpen
De eerste kwalificatiesessie verloopt erg moeizaam voor Nick Heidfeld. De Duitser heeft alle moeite om de eliminatiezone uit te komen, wat hem uiteindelijk pas in de laatste ronde lukt. Ook opvallend zijn de Ferrari’s, want waar zij normaal na één vliegende ronde weer de pits opzoeken, rijden beide Ferrari’s deze sessie acht ronden. Mogelijke reden is dat de rode bolides in de laatste chicane met vier wielen over de uitloopzone zijn gereden, want niet is toegestaan. Voor hun kwalificatie maakt het niets uit, ze staan lang en breed veilig. Afvallers zijn de beide Super Aguri’s, Honda’s en Kazuki Nakajima.

Uiterst kleine verschillen
Op het Franse asfalt doen de heren coureurs weinig voor elkaar onder. Met minimale onderlinge verschillen is het dan ook voor een grote groep rijders tot het laatste moment strijden om een plaats in de laatste sessie. Zo kan het dat een Sebastian Vettel nog geen drie tiende langzamer is dan Heikki Kovalainen, maar wel vijf plaatsen achter de McLaren-coureur staat en op plaats dertien strandt. Hiermee blijft Vettel wel teamgenoot Bourdais en Nico Rosberg voor. Voor Rosberg betekent de vijftiende plaats dat hij morgen als laatste moet gaan starten, want hij draagt nog een straf van tien plaatsen bij zich, vanwege de pitsaanrijding in Canada. Grootste tegenvaller van Q2 is Nick Heidfeld, die met de problemen in Q1 dus een erg zware zaterdag heeft, terwijl zijn team zo euforistisch uit Canada is gekomen. Nelson Piquet was de laatste die in Q2 werd geëlimineerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet