NASCAR

NASCAR: Eindelijk Dale Earnhardt jr.!

Dale Earnhardt jr. moest ruim 76 races lang wachten voordat hij op Michigan weer een overwinning behaalde. De laatste zege behaalde hij in 2006 op Richmond International Raceway, toen hij nog voor het team van Dale Earnhardt Inc uitkwam.

pitstop_vickers
Vickers reed het meeste aantal ronden aan kop.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Toyota Motorsports USA


Earnhardt wint fuel economy run op Michigan
Eerder dit jaar won Dale Jr. de Bud Shoot Out op Daytona maar die wedstrijd telde niet meer voor het kampioenschap. Eigenlijk wist Earnhardt dat hij het niet tot de finish zou redden omdat hij brandstof te kort kwam. Een neutralisatie voor een crash van Patrick Carpentier bracht voor Earnhardt de verlossing. “Ze kunnen schrijven wat ze willen maar we hebben het toch maar gefikst” verklaarde een dolgelukkige Earnhardt na afloop van de wedstrijd. Earnhardt jr. reed slechts veertien ronden op kop waarvan de laatste acht voor hem beslissend waren.

Jimmie Johnson, de Roush Fords en Red Bull Toyota-coureur Brian Vickers namen het merendeel voor hun rekening. Vickers liet andermaal zien dat het Red Bull Toyota Team een serieuze tegenstander begint te worden. Roush Fenway coureur Matt Kenseth maakte 12 ronden voor het einde zijn laatste stop en stelde daarmee de derde plek veilig. Hetzelfde gold voor Brian Vickers. Al voor de wedstrijd op Michigan voorspelde Jimmy Johnson dat een “crazy strategie” niet in zijn voordeel zou uitvallen. Een blunder van een NASCAR official verhinderde een eventuele overwinning van Matt Kenseth. Omdat de man dacht dat de Ford-coureur vier banden zou monteren ging hij doodleuk voor de wegaccelererende Ford staan. Kenseth raakte hem niet maar het kostte hem wel de overwinning. “Eigenlijk had ik hier op een doorbraak gehoopt” mopperde Kenseth na afloop.

earnhardt-jr
De neutralisatie voor de crash van Patrick Carpentier bezorgt Earnhardt de zege
op Michigan. Foto: NASCAR

UITSLAG
1. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 203 ronden
2. Kasey Kahne Dodge 203 ronden
3. Matt Kenseth Ford 203 ronden
4. Brian Vickers Toyota 203 ronden
5. Tony Stewart Toyota 203 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 203 ronden
7. Carl Edwards Ford 203 ronden
8. David Regan Ford 203 ronden
9. Elliott Sadler Dodge 203 ronden
10. Jamie McMurray Ford 203 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet