Formule 3

ATS F3 Cup: Overwinningen voor Saveedra en Vervisch op Hockenheim

De wedstrijden van de ATS F3 Cup op Hockenheim afgelopen weekend leverden overwinningen op voor de Colombiaan Sebastiaan Saveedra en de Belg Frederic Vervisch. Het team van Frits van Amersfoort deed na een pechvolle zaterdag goeie zaken in de tweede wedstrijd. In de “Trophy” zegevierde Dennis Swart tweemaal terwijl Shirley van der Lof deze ’s zondags als tweede afsloot.

vervisch_hockenheim
Frederic Vervisch won de tweede wedstrijd op Hockenheim

Tekst: Willem J. Staat
Foto: PR

Pole, Pech en Resultaat voor Vanthoor
Voor de eerste wedstrijd afgelopen zaterdag behaalde VAR-coureur Laurens Vanthoor de eerste F3 pole uit zijn carrière. Helaas kon Vanthoor niet lang van zijn pole profiteren. Nadat hij een pylon had geraakt en zijn voorvelugel had beschadigd, werd hij door Saveedra gepasseerd. Na een korte pitstop hervatte Vanthoor de wedstrijd maar verdween in een gevecht met de Zweed Max Nilsson definitief van het toneel.

Tweede wedstrijd
In de tweede wedstrijd deed de VAR-coureur het uitstekend. Vanuit de achterste regionen gestart werkte hij zich onder erbarmelijke weersomstandigheden snel naar voren en behaalde met een zevende plaats zijn eerste F3 punten. Rahel Frey eindigde voor het team van Van Amersfoort als elfde in de eerste wedstrijd. In de tweede eindigde zij als 18e maar liet in de regen wel de snelste rondetijd noteren van 2.00.06 = gemiddeld 137,213 km/uur.

Zeges voor Saveedra en Vervisch
Saveedra won de eerste wedstrijd gevolgd door zijn HS-teamgenoot Johnny Cecotto Jr. die zijn crew na een crash in de trainingen behoorlijk wat overwerk bezorgd had. Kevin Mirocha en Frederic Vervisch leverden een spectaculair duel waarbij de wielen elkaar meermaals raakten. Gelukkig bleven beiden op de baan. In de tweede wedstrijd kon Vervisch toeslaan. Onder erbarmelijke weersomstandigheden ging de wedstrijd onder safetycar van start. Vrijwel iedereen kwam in de eerste ronde binnen om regenbanden te laten monteren Zelfs een man als Luca Iannacone reed even aan de leiding. Uiteindelijk kon Vervisch de wedstrijd in zijn voordeel beslissen en zegevierde voor Kevin Mirocha en Matteo Chinosi.

'Tweede race compleet fiasco'
"De tweede race was eigenlijk een compleet fiasco door een hele gebrekkige organisatie van de Motorsportclub Stuttgart'', vertelt Frits van Amersfoort, teameigenaar van VAR. "Men gaf na de normale countdown een greenflag lap en bij een inmiddels gestaag neervallende regen het bordje "start delay" om uiteindelijk na 5 seconden toch te starten achter de safety car'', aldus Van Amersfoort. "Tijdens de pitstop was er sprake van een complete chaos in de pitlane en blokkeerden letterlijk alle rijders elkaar om weer weg te komen. Dit was het gevolg van 28 auto's in 14 garages. En die zijn nogal smal in Hockenheim. Mirocha reed zelfs op de regenbanden van Max Nillsson die bij SRT rijdt. Het team van Mirocha pakte dus "gewoon" de regenbanden van een ander team.''
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet