IndyCar

IRL: Tomas Scheckter zegeviert op Texas

De Zuid-Afrikaan Tomas Scheckter bezorgde de Chevrolet krachtbron op de Texas Motor Speedway haar eerste overwinning sinds jaren.

Scheckter dominant`
Voor het eerst sinds Michigan 2002 mocht de Zuid Afrikaan Tomas Scheckter weer op de hoogste trede van het podium plaatsnemen. De Panther coureur die samen met zijn Tsjechische teamgenoot Tomas Enge vanaf de eerste startrij mocht vertrekken beheerste vrijwel de gehele wedstrijd. Van de 200 te verrijden ronden reed de Zuid-Afrikaan er maar liefst 119 op kop. Alleen Penske coureur Sam Hornish kon de Zuid-Afrikaan enigszins bijhouden. AGR coureur Tony Kanaan eindigde als derde gevolgd door Scott Sharp. Voor Indy winnaar Dan Wheldon zat er niet meer dan een zesde plek in, maar behoudt de leiding in het kampioenschap.Danica Patrick eindigde als dertiende en kon ditmaal het tempo van de boys amper bijbenen.

Samenwerking
De Chevrolet motor was op Texas zo dominant dat de Hondas en Toyotas hierop geen antwoord hadden. Hornish begreep al heel snel dat er niet meer dan een tweede plaats voor hem in zou zitten. Via zijn spotter liet Hornish weten dat hij Scheckter alleen maar zou volgen."Ik wist dat als ik bij hem in de buurt zou blijven ik heel goed zou eindigen". Het tandem Scheckter-Hornish maakte in de slotfase korte metten met Scott Sharp en Tony Kanaan. Het lukte Hornish ook niet meer om Scheckter op de finish te verslaan. "Vandaag had ik veel extra pk's en die hulp van Hornish kon ik wel gebruiken." aldus een overgelukkige Scheckter.

Chevrolet
Bij Panther Racing hoopt men nog dat GM op haar besluit terugkomt om zich uit de IRL terug te trekken. Joe Negri van Chevrolet houdt het echter voor onwaarschijnlijk dat het management na Texas haar beslissing zal terugdraaien. "De recente hype rondom Danica heeft de belangstelling voor de IRL tijdelijk vergroot, maar ik zie alleen een retun in de investeringen indien wij meer auto's verkopen".

Porsche naar de IRL?
In de Europese pers zijn geruchten opgedoken dat Porsche mogelijk de IRL van motoren gaat voorzien. De verwachting is dat Toyota eind 2005 eveneens een streep onder IRL activiteiten gaat zetten. Zoals bekend heeft Roger Penske een deal met Porsche gesloten voor een ALMS project. Een van de voorwaarden die gesteld zouden zijn, was dat Porsche Penske tevens in de IRL van motoren zou gaan voorzien. Ook zou er sprake zijn van klantenmotoren voor rivaliserende teams.

Danica mania over
De Danica mania is gelukkig over stamelden velen van haar concurrenten. Enkele collega coureurs lieten met uitingen op hun T-shirts doorschemeren dat zij er ook nog waren. Indy winnaar Dan Wheldon droeg een fraai T-shirt met de mededeling dat hij toch wel de Indy 500 gewonnen had en niet mevr. Patrick.

UITSLAG
1. Tomas Scheckter (ZA) Dallara Chevrolet 200 ronden
2. Sam Hornish jr(USA) Dallara Toyota 200 ronden
3. Tony Kanaan (BR) Dallara Honda 200 ronden
4. Scott Sharp (USA) Panoz Honda 200 ronden
5. Helio Castroneves (BR) Dallara Toyota 200 ronden
6. Dan Wheldon (GB) Dallara Honda 200 ronden
7. Kousue Matsura (J) Panoz Honda 200 ronden
8. Dario Franchitti (GB) Dallara Honda 200 ronden
9. Vitor Meira (BR) Panoz Honda 200 ronden
10.Bryan Herta (USA) Dallara Honda 200 ronden

Stand Kampioenschap
1. Dan Wheldon 242 punten 2. Tony Kanaan 197 punten. 3. Sam Hornish jr. 186 pnt. 4. Bryan Herta 159 pnt. 5. Vitor Meira 158 pnt. 6. Scott Sharp 157 pnt. 7. Helio Castroneves 153 pnt. 8.
Dario Franchitti 147 pnt. 9. T. Scheckter 130 pnt. 10. D. Patrick 129 pnt.

tekst Willem J.StaatAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet