Formule 1

Formule 1: Raikonen behaalt eerherstel in Canada

 Raikonen win

In een enerverende tweede helft van de grand prix van Canada hebben Raikonen en Michael Schumacher het hoofd het meest cool gehouden. Terwijl voor hen alle wagens uitvielen door technische problemen of door reglementaire fouten het veld uitgehaald worden wisten deze twee gewoon hun race uit te rijden. Barrichello weet vanaf de laatste plek zichzelf omhoog te vechten naar plaats drie en daarmee pakt Ferrari de meeste punten in het constructeurskampioenschap. Albers reed een prima race, weet zijn teamgenoot volledig zoek te rijden zolang deze reed en finished opnieuw. Hoewel hij als laatste wordt afgevlagd mag hij zeker niet ontevreden zijn over zijn race.


Tekst: Pieter de Boer, Foto's: PR

Al bij de start wordt duidelijk wat Renault en McLaren dit seizoen zo sterk maken. Wanneer de stoplichten op groen springen zijn het de vier wagens, welke dit seizoen domineren, die op werkelijk indrukwekkende wijze van hun plaats komen. Fisichella en Alonso stoten direct door naar plaats één en twee, terwijl Montoya en Räikkönen aansluiten achter Button. Schumacher valt direct terug van plaats twee naar plaats zes. Wanneer later ook nog blijkt dat McLaren op een twee-stop strategie staat en Ferrari en BAR er nog één meer moeten maken is het duidelijk dat er nog veel moet veranderen bij de top twee constructeurs van vorig jaar.

Rubens Barrichello, gisteren door versnellingsbakproblemen geen kwalificatietijd gereden, start uit de pitstraat. Daardoor kan hij volgetankt worden en zijn race op een aangepaste strategie van start gaan. In plaats van de geplande drie stops, net als zijn teamgenoot, maakt hij er nu twee. Het werpt zijn vruchten af, want door de vele problemen voor aan het veld wordt de Braziliaan derde, direct achter Schumacher.

 Albers 1


Albers kent een prima start. Ondanks het feit dat hij direct Klien voor zich moet dulden, ligt hij al na twee ronden weer vijftiende. Villeneuve komt dan namelijk al naar binnen om zijn neus te wisselen. De algemene vraag lijkt of de Canadees voor zijn thuisrace niet gewoon extreem licht heeft getraind, of daadwerkelijk een voor het oog ontnomen probleem had in de eerste ronde. Villeneuve eindigt uiteindelijk negende, ruim achter zijn teamgenoot Massa. Albers weet zijn teamgenoot volledig weg te rijden, echter moet na de eerste stop wel de beide Jordan’s voor zich dulden.

De race settelt zich het eerste gedeelte van de race zoals we dat al het gehele seizoen zien. Het hele veld rekt zich uit maar echte aanvallen komen er niet. Coureurs nemen genoegen met hun positie en slechts de Braziliaan Barrichello vormt de uitzondering. Hij moet vanuit de achterkant van het veld zich naar voren rijden en haalt daardoor de laatste mensen van het veld vlot in. Zijn opmars komt in de eerste stint niet verder dan Albers. Hij haalt de Nederlander nog in maar komt daarna niet voorbij aan Klien en blijft hangen op plaats vijftien. Voor hem valt echter wel Sato al vroeg in de wedstrijd uit met wat lijkt een versnellingsbak probleem.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet