Algemeen

Dragracing: Verrassingen bij opening NHRA-seizoen in Pomona

Snelle tijden en verrassende winnaars bij de eerste wedstrijd in de NHRA POWERade Drag Racing Series afgelopen weekend in Pomona.


 Top Fuel finale

Met 4,447 seconden en 334,65 mijl per uur was Tony Schumacher bij de Top Fuelers tijdens de kwalificatie niet alleen goed voor een tweetal baanrecords maar ook een nieuw nationaal snelheidsrecord. In de kwartfinale werd de regerend kampioen echter uitgeschakeld door Doug Herbert. De Snap on Tools-rijder wist vervolgens ook nog tot de finale door te dringen maar moest het daarin afleggen tegen de ontketende Scott Kalitta.

Bij de Funny Cars werd regerend kampioen John Force uiterst verrassend al in de eerste ronde uitgeschakeld. De outsiders Tommy Johnson jr. en Phil Burkart jr. bereikten uiteindelijk de finale. De winst ging hierin met een tijd van 4,74 seconden naar Johnson jr. die daarmee na vier jaar eindelijk weer eens een overwinning in de wacht sleepte. Ook bij de Funny Cars werden de baanrecords scherper gesteld. In de laatste kwalificatierun was het Tony Pedregon die met een tijd van 4,681 seconden niet alleen de pole position pakte maar ook een nieuw baanrecord in de boeken zette. Tijdens de eliminaties betekende de 331,53 mijl per uur van Gary Scelzi een nieuw record.

In de klasse Pro Stock waren de verrassingen niet van de lucht. De onklopbaren van 2004, Jason Line en Greg Anderson kwalificeerden matig en werden al in de achtste- respectievelijk kwartfinale uitgeschakeld. De winst ging uiteindelijk naar de net 22 jaar geworden Dave Connolly die in de finale Warren Johnson te snel af was. Baanrecords werden hier gereden door Kurt Johnson met 6,692 seconden en 206,35 mijl per uur.

tekst en foto: Remco Scheelings
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet