Formule 3

Japans Formule 3: Carlo van Dam domineert op Okayama

carlo_van_dam_21_2008

Carlo van Dam heeft vandaag op het circuit van Okayama de tiende race om het Japanse Formule 3 kampioenschap gewonnen. Met zijn derde zege (en tiende podiumplaats) van dit jaar, vergrootte de Nederlandse coureur van Toyota Team TOM’s zijn voorsprong in het klassement, mede omdat hij twee extra punten scoorde door pole position te pakken en de snelste raceronde te noteren. Na tien van de achttien races leidt Carlo het Japanse kampioenschap met een marge van 47 punten op teamgenoot Taguto Iguchi en 58 punten op Nissan-coureur Hironobu Yasuda.

Tekst en foto's: PR

“Ik had een probleemloze race”, vat Carlo samen. “Ik kon na de start elke ronde drie tienden van een seconde uitlopen en in de tweede helft van de race mijn voorsprong consolideren. Tijdens de testsessies op vrijdag ging het hier nog niet optimaal, maar gedurende het weekeinde hebben we de auto steeds verder verbeterd, met pole position, een start-finish zege en de snelste ronde als resultaat. Ik denk dat we tevreden mogen zijn met de eerste helft van het seizoen. Je komt in Japan, rijdt in een ander kampioenschap, met een ander team en op voor mij nieuwe circuits, dus dat is een mooie uitdaging. We hebben qua afstelling hard gewerkt, veel progressie geboekt en tot dusver na elke race op het podium gestaan. Wie het kaliber van de Japanse Formule 3 wil inschatten, hoeft alleen maar naar de vorige Grand Prix van Macau te kijken. Daar kwam de top vijf uit het Japanse kampioenschap. Oliver Jarvis won, die werd hier vorig jaar derde in de eindstand. We hebben nu een maand geen races en het is lekker om die pauze in te gaan met een perfecte race als vandaag en een forse voorsprong in het kampioenschap.”
Carlo vliegt morgen voor een paar weken terug naar Nederland. De elfde en twaalfde race van het seizoen worden op 12 en 13 juli verreden op het circuit van Suzuka.

carlo_van_dam_20_2008

Uitslag Japans Formule 3 kampioenschap, race 10 (Okayama, 8 juni):
1. C. van Dam (Ned, Dallara), 36 min 22 sec 294,
2. K. Kunimoto (Jap, Dallara) op 2 sec 424,
3. T. Iguchi (Jap, Dallara) op 4 sec 925.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet