IndyCar

IRL: Scott Dixon zegeviert in Texas. Marco Andretti zorgt weer voor controverse

De Nieuw Zeelander Scott Dixon boekte op de Texas Motor Speedway zijn derde IRL-overwinning dit seizoen. Na de Indy 500 zorgde Marco Andretti wederom voor een controverse. Ditmaal met de concurrentie.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA/IRL


marco_andretti_texas
Marco Andretti zorgde in Texas wederom voor een controverse. Scott Dixon en
Ryan Hunter Reay waren niet blij met de acties van de Andretti-telg.

Marco Andretti zorgt wederom voor controverse
De Nieuw Zeelander Scott Dixon was in de openingsfase van de wedstrijd totaal niet te spreken over het gedrag van Marco Andretti in het begin. Dixon: “Ik begon via de boordradio over hem te mopperen. Iemand heeft schijnbaar iets gezegd, want plotseling gooide hij de deur wagenwijd open. Ik begreep niet helemaal wat hij deed, want er konden zelfs drie auto’s langs.” In de 222e ronde ging Dixon definitief aan Andretti voorbij maar een ronde later kreeg Dixon een presentje van Ryan Hunter Reay, die ook al moeite met de Andretti-telg had.Hunter Reay: “Hij gaf mij de onderste lijn op de “backstretch” en toen stuurde hij wel erg vroeg in. Hij gaf me gewoonweg onvoldoende ruimte." De auto van Hunter Reay raakte uit balans en hij keilde samen met Andretti van de baan af.Hoewel er nog vijf ronden te gaan waren, werd de wedstrijd onder neutralisatie beëindigd. Andretti klaagde na de crash over pijn aan zijn knieën met röntgenonderzoek wees uit dat hij niets beschadigd had.

castroneves_dixon_texas
Prachitg duel tussen Helio Castroneves en Scott Dixon om de eerste plek

Scott Dixon zag het allemaal zijn achteruitkijkspiegels gebeuren. Dixon: “Het was geloof ik een beetje druk achter mij, maar in tegenstelling tot een wedstrijd waarin de brandstofstrategie een rol speelt worden ze bij een race waarin 20 man kunnen winnen allemaal een beetje desperaat. Jammer dat het gebeurde. Hoewel ik geloof dat we qua strategie goed zaten, speelde het ons gelukkig in de kaart. Scott Dixon’s teamgenoot Dan Wheldon eindigde na een zware trainingscrash op vrijdag alsnog als vierde. Wheldon kwam hard in het gras terecht. In 2003 was hij na een overenthousiaste “move” ook al eens in Texas gecrasht, “maar deze landing op het gras kwam veel harder aan” aldus de Brit.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet