V8 Supercars

V8 Supercars: Wereldprimeur Ford FG 01 Supercar

Dit weekend komt het gloednieuwe Ford V8 Supercarprototype van Ford Australië voor het eerst in actie. Craig Lowndes zal er op Sandown een korte demonstratie mee geven.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Ford Australië
fg01_2
De aggressief ogende Ford FG01 V8 Supercar voor 2009.

Ford presenteert FG 01 V8 Supercar
De gloednieuwe Ford FG01 Supercar is gebaseerd op de Ford Falcon XR8, die recentelijk in Australië op de markt verscheen. De nieuwe FG01 werd ontwikkeld door de teams van Ford Performance Racing, Triple 8 en Stone Brothers Racing. Aan de ontwikkeling van de auto werd maar liefst 18 maanden gewerkt om aan de eisen van TEGA(Touring Car Entrants Group) te kunnen voldoen. Ford Racing Manager Ray Price: “Wij zijn behoorlijk enthousiast over de FH01, die over een nog beter pakket lijkt te beschikken.”

Het z.g. “Blue Oval” kleurenschema waarin het Ford logo verwerkt is werd door een medewerker uit de Ford Design studio gecreëerd. Het is tevens een bewijs van het langdurige “commitment van Ford Australië aan de V8 Supercar series.

Bij het ontwerp van de auto heeft men rekening gehouden met “cost control”. M.a.w. onderdelen van het huidige BF chassis kunnen ook in het nieuwe FG chassis gebruikt worden. Nieuw is dat de positie van de rijder nog verder naar binnen geplaatst is. Dit betekent dat de tunnel van de versnellingsbak, de bevestigingspunten van de veiligheidsgordels eveneens verder naar links geplaatst zijn. Ook beschikt de FG01 over een verstevigde rolkooi. De body is zelfs iets goedkoper dan die van zijn voorganger en is zelfs na een crash gemakkelijker te repareren.

In afwachting van de homologaties begint men bij Ford nu met het bouwen van de FG01 voor 2009.
fg01_1
De prachtige Ford Falcon FG01 waarvan de ontwikkeling begin 2007 begon.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet