Formido Swift Cup

Swift Cup: Tim van Gog laat weer zien wat hij kan: ‘Ik ben helemaal terug’ (lang)

480_tim_blij_8165

Tim van Gog kreeg na Pasen en Pinksteren de vraag waarom hij toch niet meer in de top reed. De regerend vice-kampioen van de Formido Swift Cup revancheerde zich tijdens de Jubileumraces op het jarige Circuit Park Zandvoort. Na zijn tweede plaats in de eerste manche, pakte hij in de tweede heat overtuigend de winst. "Ik ben helemaal terug’’, lachte Tim van Gog breeduit.


Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra, Tim Böhme, Boudewijn Pieters en Chris Schotanus


480_jubileum_7789

Voor de Jubileumraces zijn er 26 Suzuki’s van de partij. Dat zijn er enkele minder dan tijdens de Pinksterraces. Van Leo van der Eijk was al bekend dat zijn deelname de vorige keer in principe eenmalig was. Thomas Cox is echter ook afgehaakt. De jeugdige rijder van het Douma Frensch Power team heeft te weinig budget om door te kunnen gaan. Helaas is Kim van den Berg ook niet aanwezig, want ze is ziek.

480_kwali_7193

Kwalificatie
Bij de kwalificatie was het interessant om te zien of Jasper Bijl zijn sterke tijdtraining van Pinksteren een vervolg zou kunnen geven. De jongere broer van Robbert Bijl pakte toen zeer verrassend de pole-position. De eerste die onder de grens van 2:10 duikt is wederom Jasper Bijl: 2:09,973. Maar die tijd houdt niet lang stand. Sandra Douma klokt in haar eerste vliegende ronde een 2:08,422. Karel Verspaget, die met Pinksteren beide races won, is ook nu snel. Hij noteert een 2:08,777 en staat halverwege de tijdtraining tweede achter Douma.

Niet ver vandaan
Vice-kampioen Tim van Gog zit er met een 2:08,796 niet ver vandaan. Hans Bos, de leider in het tussenklassement, blijft aanvankelijk een klein beetje achter. Hij ziet op zijn laptimer een 2:08,962 staan, op dat moment goed voor P5. Bos bouwt zijn kwalificatie echter gestaag op. Met nog 9 minuten op de trainingsklok maakt hij dankzij een 2:08,638 een sprong naar P2. Wat opvalt is dat de verschillen dit keer erg klein zijn. Tussen de snelste tijd van Sandra Douma (2:08,422) en de 15de plek van Peter Schreurs (2:09,422) zit slechts één seconde.

480_sandra_blij_3642

Happy
Sandra Douma was uiteraard superhappy met haar pole-position. De Friezin kwam juichend haar Suzuki Swift uit. Ook Hans Bos was blij. "Je hoopt natuurlijk altijd vooraan te staan, maar ik ben tevreden. Ik kwam net een beetje te kort’’, zei de klassementsleider.

Remmen
Bovendien staat zijn grootste rivaal voor de titel vier plaatsen achter Bos, want Jeroen den Boer kwam niet verder dan P6. "Gelukkig ging het tijdens de kwalificatie al wat beter dan tijdens de vrije training, toen ik niet verder dan P15 kwam’’, vertelde Jeroen den Boer na afloop. "Ik heb vooral last van de remmen. Na één rondje worden ze zo snel minder. Ik hoop dat het tijdens de race beter zal gaan, anders heb ik in een wedstrijd over 12 ronden echt een probleem.’’

240_flinterman_7172
Swift nakijken
"Voor de kwalificatie stond voor mij de vrije training op vrijdag in het teken van het nakijken of de auto in orde was’’, vertelde Paul Flinterman. "Ik was tijdens de vorige race met Pinksteren immers op mijn dak geëindigd, dus er moest flink wat gerepareerd worden. Na de vrije training van de Jubileumraces besloten we om de Swift aan de achterkant wat ‘losser’ te maken. Dat gokje pakte helaas niet goed uit, want tijdens de zo belangrijke kwalificatie was ik alleen maar bezig om de wagen op de baan houden. Dat resulteerde in een teleurstellende 24ste plek.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet