Toerwagen Diesel Cup

TDC: Eerste Volkswagen-zege in tweede race Toerwagen Diesel Cup

480_tdc_jub_r2

Het is de Volkswagen-rijders Ronald Morien en Rob Karst gelukt om de zegereeks van Marc Koster en Bertus Sanders (BMW) te doorbreken, door tijdens de Jubileumraces op Circuit Park Zandvoort de overwinning te behalen. De ongeslagen klassementsleiders van de Toerwagen Diesel Cup belandden na een drive-through penalty nipt buiten het podium. Daar werd dankbaar van geprofiteerd door de dames Paulien Zwart en Gaby Uljee, die na een foutloze race als tweede over de finish kwamen. Vlak daarachter kwam de Seat Ibiza van Dennis de Groot en Quint Engel. Zij stelden de derde plek zeker, waardoor het erepodium, net als zaterdag, door drie verschillende merken werd vertegenwoordigd.


Tekst en foto: PR

Bij de start van de wedstrijd was het Marc Koster op pole-position die zijn auto iets naar voren laat rollen. “Ik vond het zelf minimaal, maar de wedstrijdleiding besloot anders en gaf ons een drive-through penalty,” vertelde Koster. “De opeenstapeling van de acht seconden erestraf, de valse start en een aanrijding met equipe Gras/Dik zorgde ervoor dat we kansloos waren voor de overwinning. Desondanks zijn we toch nog vierde geworden en hebben we de schade beperkt gehouden!”

Ronald Morien en Rob Karst namen na het incident in de tweede ronde tussen Gras/Dik en Koster/Sanders de leiding in de wedstrijd over. De daarna opgelegde straf voor de valse start deed laatstgenoemde nog verder terugvallen. Hierdoor ging een mooi evenwichtige strijd tussen de Volkwagen Golf van Morien en Karst en de BMW van Sanders en Koster verloren. “Vandaag was onze dag, de auto lag goed en dit is het resultaat,” vertelde Morien na zijn eerste zege in de TDC. “Je weet natuurlijk nooit hoe de race gelopen zou zijn als Koster/Sanders geen problemen gehad zouden hebben. Nadat Marc werd geraakt door een Seat, kon ik de eenvoudig de leiding pakken en heeft Rob het vervolgens heel goed afgemaakt!”

Na dit seizoen al twee derde plaatsen behaald te hebben, kwamen Gaby Uljee en Paulien Zwart ditmaal als tweede over de finish. Ze moesten alle zeilen bijzetten om in de strijd om de tweede plek de snelle Seat Ibiza Cupra van Dennis de Groot en Quint Engel achter hen te houden. Uiteindelijk kwamen de dames slechts 0.169 seconde, op een race van ruim vijftig minuten, eerder over de finish. “Ik had het op het eind heel zwaar,” vertelde Zwart na afloop. “Tim Coronel vertelde me op de boordradio ‘laat hem er niet langs!’. Ik moest behoorlijk verdedigen om hen achter me te houden, maar het is ons gelukt!”

Paulien Zwart en Gaby Uljee zijn dit weekend een plek gestegen in het tussenklassement om de nationale dieseltitel. Ze behaalden in de afgelopen zes races 76 punten, één punt meer als Ronald Morien op plek drie. Koster en Sanders zijn goed op weg voor de dieseltitel, zij hebben met 120 punten stevig de leiding in handen.

De zevende en achtste wedstrijd in de Toerwagen Diesel Cup worden 5 en 6 juli a.s. verreden op TT Circuit Assen.

UITSLAG JUBILEUMRACES 2008
Toerwagen Diesel Cup Race 2:

1. Equipe Morien/Karst, VW Golf, 23 ronden in 50 min 48,966 (116,984 km/u);
2. Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 13,745 seconden;
3. Equipe de Groot/Engel, Seat Ibiza Cupra, op 13,914 seconden.

Stand na 6 races:
1. Eq. Koster/Sanders: 120 punten
2. Eq. Zwart/Uljee: 76 punten
3. Ronald Morien: 75 punten

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet