Formule 3

F3 Euro Series: Eerste zege voor Mortara en Volkswagen

f3_race2_mortara_voor_zande_480
Edoardo Mortara voor Renger van der Zande

Sinds de première van de Volkswagen-Formule 3-motor, afgelopen najaar, had het merk uit Wolfsburg slechts 14 races nodig om de eerste overwinning te laten aantekenen. Dat gebeurde op het stratencircuit van Pau in de zesde race van het seizoen van de Formule 3 Euro Series. Edoardo Mortara leek wel in een andere klasse te rijden. Met overmacht reed hij van de zevende startplek naar de eerste plaats en stelde vervolgens de overwinning veilig. Renger van der Zande eindigde als tweede, de Spanjaard Dani Clos behaalde als derde zijn eerste podiumplaats.

Tekst: René de Boer'
Foto's: Gargantini/F3 Euro Serie

Start achter safety-car
Net als bij de voorafgaande WTCC-race werd ook de Formule 3-race gestart achter de safety-car. Hoewel de regen op het moment van de start eindelijk was opgehouden, was de baan nog drijfnat. Renger van der Zande mocht na zijn achtste plaats van gisteren vanaf pole vertrekken, gevolgd door Michael Klein, Dani Clos, Christian Vietoris en Franck Mailleux. In de vierde ronde werd de race vrijgegeven, waarbij Van der Zande gelijk al een voorsprong van 0,415 seconde op Klein. Een ronde later bedroeg het verschil tussen onze landgenoot en de Duitser zelfs al 1,245 seconde.

Mortara man van de wedstrijd
De man van de wedstrijd was Edoardo Mortara, die vrijwel in elke ronde iemand wist in te halen. In de tiende ronde was Mortara al tweede en het leek slechts een kwestie van tijd voordat hij de aanval op Van der Zande als leider in de wedstrijd zou openen. Dat gebeurde voor de eerste keer in de veertiende ronde, waarbij de Italiaan bij het aanremmen van de eerste bocht zijn auto naast die van Van der Zande zette en de Nederlander zonder veel plichtplegingen voorbijstak en in één ronde gelijk een gat van niet minder dan 2,45 seconde trok. Een ronde later belandde Dani Clos op de vierde plaats rijdend zijwaarts in de bandenstapels, maar hij kon de strijd vervolgen, al verloor hij wel zijn vierde plek aan Christian Vietoris.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet