Formule 1

Formule 1: Spectaculaire Button pakt pole position in Montreal

 Button1

De Brit Jenson Button heeft verrassend de pole gepakt in Montreal, waar morgen de Grand Prix van Canada verreden wordt. De BAR-coureur was twee tienden sneller dan de wereldkampioen Michael Schumacher. De leider in het kampioenschap, Fernando Alonso, reed de derde tijd voor zijn teamgenoot Fisichella. Kimi Räikkönen reed de zevende tijd. De Nederlander Christijan Albers reed een zeer goede ronde, waardoor hij niet alleen zijn teamgenoot en de beide Jordans achter zich hield, maar ook Christian Klien in de Red Bull. Rubens Barrichello zette geen tijd neer en moet daardoor morgen als laatste van start gaan.


Tekst: Pieter de Boer, Foto's: PR

Al vroeg in de kwalificatie is het Ralf Schumacher die de baan op moet. Door zijn ongeluk in de vorige race moet hij als één van de eerste de baan op, maar weet desalniettemin een keurige tiende tijd te noteren. Lange tijd komt er dan ook niemand aan zijn tijd. Friesacher, die direct na hem de baan op komt, kan geen moment in de buurt komen en verliest per tijdmeting bijna een seconde. Albers komt direct na de Oostenrijker de baan op en doet het een stuk beter. De Nederlander, die tot op heden nog niet echt kon imponeren in Canada, rijdt zijn beste kwalificatie van dit seizoen en weet zich voor de beide Jordan’s, de Red Bull van Klien en zijn eigen teamgenoot te zetten. Door de mechanische pech van Barrichello wordt Albers uiteindelijk vijftiende. Een verdiend resultaat na een uitmuntende ronde.

Direct voor Albers zullen morgen de beide Williams-wagens starten. Het zal zeker na de resultaten in Monaco en Duitsland niet in de verwachtingslijn gelegen hebben om zo ver van achteren te moeten starten. Webber moest al vroeg de baan op door zijn korte race op de Nürburgring en verloor nog eens veel tijd door een kostbare fout. Ook Heidfeld kon zijn ronde niet foutloos afwerken. Beide wagens lijken daardoor voor morgen kansloos voor de overwinning.

McLaren stelt ook teleur in de kwalificatie. Door het goede optreden van BAR en Micheal Schumacher moet het Britse team zich tevreden stellen met plaats vijf en zeven. Vooral de slechte prestatie van Räikkönen en het feit dat Montoya voor de Fin mag starten morgen zijn opvallend. Echter kan het zijn dat McLaren morgen op een volledig andere strategie staat dan de mannen aan kop. Het zal afwachten zijn.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet