Formule 3

F3 Euro Serie: James Jakes op pole, Nederlanders in achterhoede

480_jakes

James Jakes vertrekt vanmiddag vanaf de pole-position voor de vijfde seizoensrace van de Formule 3 Euro Serie op het sratencircuit in het Zuid-Franse Pau. De Brit, die uitkomt voor het Franse team ART Grand Prix, was de snelste in de tweede kwalificatiegroep, waarin vanwege de opdrogende baan de snellere rondetijden werden gereden. Snelste man in de eerste groep was de leider in het kampioenschap, de Italiaan Edoardo Mortara, maar doordat deze groep dus langzamer was, werd de eerste pole-position voor de nieuwe Volkswagen-motor nog geen realiteit. Dit tot teleurstelling van Volkswagen-sportdirecteur Kris Nissen, die samen met zijn rechterhand en landgenoot Peter Utoft in Pau aanwezig is om de verrichtingen van zijn pupillen gade te slaan.

Tekst: René de Boer

De kwalificatie op het 2,76 kilometer lange stratencircuit van Pau was opgedeeld in twee groepen, om alle deelnemers een zo eerlijk mogelijke kans te geven. Met 30 auto’s tegelijkertijd op de baan zou de kans op een vrije ronde nagenoeg nihil zijn geweest, nu kon er redelijk worden gereden. In tegenstelling tot tal van andere trainingssessies gisteren, waarin de rode vlag veelvuldig werd gehanteerd, was dit in de kwalificatie van de Formule 3 slechts eenmaal het geval, toen in de tweede heat de Fransman Jules Bianchi bij het uitkomen van Foch met de rechterzijde van zijn auto in de vangrail belandde.

480_zande

Van der Zande met afstellingsproblemen, Waldschmidt in de vangrail
De Nederlandse rijders eindigden in de achterhoede. Renger van der Zande reed de twaalfde tijd in zijn groep en start daarmee als 24e. “Toen ik weer binnen kwam zat de gele verf nog op het loopvlak van de banden, dus we kregen er volstrekt geen temperatuur in”, vertelde hij. “Dat is te wijten aan de set-up, we hebben het hier duidelijk niet voor elkaar. In de race start ik nu met een alles-of-niks-set-up, maar het zou een wonder zijn als ik hier nog in de punten zou kunnen rijden.” Henki Waldschmidt ging in de rondte in bij de “Virage de la gare” en raakte met de linker voorkant van zijn auto de vangrails, waardoor de ophanging krom was. Daardoor kwam de Hagenaar niet verder dan de vijftiende tijd in zijn groep, waarmee hij als 29e en voorlaatste start.

480_waldschmitt

Uitslag:

Kwalificatie groep 1 (oneven):
1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara-Volkswagen, 1.26,924
2. Nico Hülkenberg (Dui), Dallara-Mercedes, 1.27,171
3. Christian Vietoris (Dui), Dallara-Mercedes, 1.28,042
4. Richard Philippe (Fra), Dallara-Mercedes, 1.28,314
5. Maxi Götz (Dui), Dallara-Volkswagen, 1.28,328
12. Renger van der Zande (Ned), Dallara-Mercedes, 1.29,844

Kwalificatie groep 2 (even):
1. James Jakes (GBr), Dallara-Mercedes, 1.26,189
2. Mika Mäki (Fin), Dallara-Mercedes, 1.26,618
3. Franck Mailleux (GBr), Dallara-Mercedes, 1.27,233
4. Yann Clairay (Fra), Dallara-Mercedes, 1.27,461
5. Jean Karl Vernay (Fra), Dallara-Volkswagen, 1.27,515
15. Henki Waldschmidt (Ned), Dallara-Mercedes, 1.32,130
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet