IndyCar

IRL: Scott Dixon houdt het hoofd koel in 92e Indy 500

De Nieuw Zeelander Scott Dixon heeft voor het team van Chip Ganassi de 92e editie vanaf pole gewonnen. In een door acht neutralisaties gekenmerkte wedstrijd was de Nieuw Zeelander samen met de Braziliaan Vitor Meira één van de weinige rijders die het hoofd koel wist te houden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL/Honda Racing USA

dixon_wint
Scott Dixon wint de 92e editie van de Indy 500

Dixon drukt stempel op Indy 500
In de 92-jarige geschiedenis van de Indy 500 is de Nieuw Zeelander Scott Dixon de 19e coureur die vanaf pole wint. Het team van Chip Ganassi drukte direct vanaf het begin zijn stempel op de wedstrijd. Vooral in de beginfase maakten Scott Dixon en de Brit Dan Wheldon de dienst uit. Door een technisch probleem viel Dan Wheldon in de slotfase van de wedstrijd naar de twaalfde plek terug maar eindigde nog wel in dezelfde ronde als winnaar Dixon. De Nieuw Zeelander reed strategisch gezien een clevere wedstrijd en liet zich in het middengedeelte van de race om twee redenen terugvallen Ten eerste om ethanol te sparen en ten tweede “om te kijken hoe mijn auto zich in het verkeer gedroeg” verklaarde Dixon na de belangrijkste zege uit zijn carrière. De start van de 92e editie kende een vlekkeloos verloop waarbij beide Ganassi auto’s direct de leiding pakten, gevolgd door Andretti Green-coureur Tony Kanaan en Ryan Briscoe van Team Penske.

Neutralisaties teisteren Indy 500
Helaas werd de 92e editie van de Indy 500 door acht neutralisaties gekenmerkt
Newman Haas-coureur Bruno Junqueira zorgt in de zevende ronde voor de eerste neutralisatie doordat hij zijn achteruitkijkspiegel verliest. Terwijl iedereen naar binnenkomt, blijft de Braziliaan nog even doorrijden om zo min mogelijk positie te verliezen. De Newman Haas-coureur eindigt teleurstellend als 20e. Zijn teamgenoot Graham Rahal zorgt in de 36e ronde voor de tweede neutralisatie. De Indy-rookie rijdt iets te hoog en raakt de muur. Voor Rahal is de wedstrijd definitief voorbij. Tijdens deze neutralisatie vliegt de bolide van A.J. Foyt in de pitlane tijdens het bijvullen van de ethanol in brand. Het onzichtbare vuur wordt snel gedoofd. Met 20 ronden achterstand op winnaar Dixon wordt de Amerikaan als 21e geklasseerd en is daarmee de laatste deelnemer die rijdend over de finish komt. Ook tijdens de kwalificaties had de auto van Foyt IV al een keer in brand gestaan.

Vervolgens zorgen Marty Roth en Conquest-coureur Jaimie Camara voor de volgende twee neutralisaties. Camara raakt de muur zelfs tweemaal vrij hard, maar kan de Conquest bolide zonder kleerscheuren verlaten evenals Marty Roth.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet