VLN

Manthey Racing wint 24h Nürburgring voor derde maal op rij

24h_nbr_winnaar_actie_480
Voor de derde keer op rij winnaar in de Eifel: de Manthey-Porsche

Het Manthey-Porsche-team heeft geschiedenis geschreven door als eerste team voor de derde maal in successie de 24-uursrace op de Nürburgring te winnen. In de jacht tweemaal rondom de klok legden Timo Bernhard, Marc Lieb, Romain Dumas en Marcel Tiemann in totaal 148 ronden op het 25,378 kilometer lange circuit af. Daarmee hadden ze een voorsprong van drie ronden op Armin Hahne, Christian Haarmann, Jochen Krumbach en Pierre Kaffer, eveneens met een door Manthey Racing geprepareerde en gerunde Porsche 911 GT3, de winnende auto van de 24 Uur Nürburgring in 2006. De derde plaats was voor de “Frikadelli”-Porsche 997 van Sabine Schmitz, Klaus Abbelen, Dr. Edgar Althoff en Kenneth Heyer. Best geklasseerde landgenoot in de wedstrijd was Dillon Koster, die met Jean-Paul Breslin, Diego Romanini en Jan-Erik Slooten als 34e algemeen en als 14e in de klasse eindigde. Alle andere Nederlandse deelnemers haalden de eindstreep niet.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR/Richard Hess

Kort na de start van de race hadden slechts weinigen nog een cent gegeven voor de kansen van de Manthey-Porsche om de overwinning van de afgelopen twee jaren te herhalen. Een losse bevestiging van het koelsysteem van de motor zorgde in de eerste raceronde voor spectaculaire rookpluimen aan de achterkant van de geel-groene Porsche en startrijder Marc Lieb moest na een rondje over het Grand Prix-circuit al direct de pits in voor reparatie. “Ik dacht op dat moment ook al dat we het wel konden vergeten”, erkende Lieb na afloop. Door de reparatie, die een kwartier duurde, viel het team terug tot de staart van het veld. Een fraaie inhaalrace met rondetijden die deels 20 seconden sneller waren dan die van de concurrentie bracht de Manthey-Porsche echter weer naar voren en om 3.30 uur in de ochtend pakte de auto definitief de leiding, om deze vervolgens ook niet meer af te staan. Het was de zeventiende wisseling van de koppositie en Manthey was het zevende team dat in de race aan de leiding reed.

24h_nbr_zieleinlauf_480

Finish van de race met de beide Manthey-Porsches gebroederlijk naast elkaar

Er was even een schrikmoment toen Timo Bernhard de leidende Porsche met nog drie kwartier te gaan in de box parkeerde, maar de voorsprong van vier ronden en de ontspannen gezichten van de Manthey-teamleden maakten meteen duidelijk dat het hier om een geplande actie ging. Twintig minuten voor het einde van de race ging de als tweede geklasseerde Porsche ook de pitstraat in, waarop beide Manthey-Porsches weer naar buiten gingen voor hun laatste ronden, waarbij de nummer 23-Porsche de achterstand had verkleind naar één ronde.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet