Formule 1

Formule 1: Hamilton wint knotsgekke race op nat Monaco

Lewis Hamilton heeft op de natte straten van Monaco de overwinning in deze prestigieuze Grand Prix gegrepen. Hamilton was één van de zovelen die zijn auto beschadigde in de regen, maar ondanks de ongeplande extra stop die hem dit kostte greep hij een ruime overwinning. Robert Kubica versloeg Felipe Massa en pakte de tweede plaats, voor de Braziliaan. Schlemiel van de wedstrijd was Kimi Räikkönen die bij een van de verschillende foutjes de held van de dag Adrian Sutil van de baan roste en hem de vijfde plaats door de neus boorde. Ondanks de moeilijke, vochtige omstandigheden haalden er maarliefst veertien rijders de finish.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's Mercedes, BMW en Ferrari

hamilton_monaco
Fraaie vreugdesprong van Lewis Hamilton, die McLaren de
15e overwinning op Monaco bezorgt

Op de natte startgrid zijn er al gelijk grote problemen voor Heikki Kovalainen. De Fin krijgt zijn McLaren niet van de startplek voor de opwarmronde en wordt naar de pits geduwd. Een lege plaats dus op plaats vier, wat nummer zes Rosberg een ideaal gat voor zich oplevert. Dit brengt Rosberg echter geen voordeel, want Alonso pakt Rosberg. Vooraan pakt Lewis Hamilton de tweede plaats af van Kimi Räikkönen.

Neusjes verloren
Op de natte baan is het dringen geblazen in de openingsfase en dat gaat niet altijd goed. Rosberg rijdt achterop Alonso en rijdt zijn neus scheef. Voor Rosberg is dit echter geen reden om te stoppen, want hij gaat gewoon met een scheve neus verder. Dat lukt Jenson Button niet, want hij rijdt zijn hele neus eraf op de achterkant van Nick Heidfeld. In ronde 3 besluit Rosberg uiteindelijk toch ook maar om een nieuwe neus te gaan halen. Timo Glock is de volgende die de pits op zoekt. De Duitser spint bij het opkomen van het rechte stuk, maar verliest alleen zijn voorvleugel. Snel omgedraaid moet de Duitser nog een ronde door voordat hij ook een neus moet halen.

Hamilton in de fout
Lewis Hamilton gaat in ronde zes de fout in en kust met zijn rechterachterwiel de muur. Het loopvlak van de band gaat eraan en de Brit moet naar de pits voor een nieuw setje rubber. Dit geeft de tweede plaats terug aan Kimi Räikkönen, die niet lekker in zijn vel lijkt te zitten en flink wat tijd verliest op teamgenoot Massa. Robert Kubica vindt zo de aansluiting bij de Finse Ferrari-coureur.

Drama’s stapelen zich op
De natte straten van Monaco beginnen bij steeds meer mensen hun tol te eisen. Na Hamilton gaat ook Alonso rechtsaf de vangrail in en ook hij moet terug de pits in. Alonso gaat over op full wets, iets wat Hamilton niet deed. Vervolgens is het David Coulthard die rechtsaf in de vangrail vliegt. Onder het motto ‘goed voorbeeld doet volgen’ gaat Bourdais van schrik van het gas en hij schiet tegen dezelfde vangrail als Coulthard en rijdt zelfs nog achterop de Schot. De twee Rode Stieren worden weggetakeld terwijl de safetycar de rest van het veld in toom houdt.

Straf voor Räikkönen
Na tien ronden wordt Kimi Räikkönen bestraft voor het te laat monteren van de banden voor de wedstrijd. Na het drieminutensignaal moesten de Ferrari-monteurs de banden nog onder de Ferrari schroeven, wat dus niet volgens de regels is. Räikkönen krijgt een drivethroughpenalty en het moment waarop hij deze straf inwilligt rekt hij zo ver mogelijk om maar zo weinig mogelijk plaatsen te verliezen. Het feit dat de safetycar net op de baan is geweest maakt de druiven van Räikkönen alleen maar zuurder, want de verschillen zijn zojuist geminimaliseerd. Na drie rondjes gaat Räikkönen dan op het laatste nippertje naar binnen en omdat de pitstraat zo kort is verliest hij slechts twee plaatsen aan Kubica en Hamilton.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet