Porsche Cups

Porsche Supercup: Jeroen Bleekemolen wederom de beste in Monaco (update)

Porsche Supercup-coureur Jeroen Bleekemolen heeft keihard toegeslagen in de straten van Monaco. Na zijn zege vorig jaar, won hij ook deze keer de meest aansprekende race van de kalender van de meest prestigieuze merkencup.

Tekst: Roy van der Laan
foto's: Porsche

psc-monaco-1-480
Een gelukkige winnaar en zijn jubilerende, trotse vader


De Nederlandse deelnemers aan de Porsche Mobil1 Supercup vertrokken in een opperbeste stemming naar Monaco. Jaap van Lagen won de laatste race, in Turkije, en was dus in een ‘winning mood’. Jeroen Bleekemolen stond op de tweede plek in de tussenstand en herinnerde zich uiteraard de vorige race van de Supercup in de nauwe straatjes van het belastingparadijs. Toen vertrok hij van pole en schreef hij de race op zijn naam, vlak voor Patrick Huisman. Sebastiaan Bleekemolen heeft het altijd naar zijn zin in Monaco, hetzelfde geldt voor zijn vader Michael die een uniek jubileum vierde: zijn dertigste start op zijn favoriete circuit.

Wederom pole

Jeroen Bleekemolen eindigde in de eerste vier races van het seizoen drie keer als tweede, in Turkije viel hij uit. Een pole ontbrak nog op zijn erelijstje van dit seizoen. Daar kwam in Monaco verandering in. Jeroen was de snelste tijdens de tijdtraining en herhaalde daarmee zijn prachtige trainingsresultaat van vorig jaar. Damien Faulkner volgde de jongste telg van de bekende racefamilie op slechts 0,1 seconde. Dubbel goed nieuws voor Jeroen was de zevende startplek van klassementsaanvoerder Jan Seyffarth. Naast het feit dat de Duitser het tempo onvoldoende kon volgen, was het voor Jeroen uiteraard gunstig dat inhalen in Monaco zeer moeilijk is.
Jaap van Lagen moest genoegen nemen met de negende startplek, met naast zich op de vijfde startrij Patrick Huisman.
Sebastiaan Bleekemolen kwalificeerde zich als twaalfde. “Ik kom maar 0,2 seconde tekort voor de zesde startplek”, wees hij op de sterke competitie.

Regen

psc-monaco-2-480

De afstellingen die de teams in de voorafgaande dagen hadden bepaald konden op zondagochtend allemaal de prullenbak in. “Het regende niet alleen, we hadden ook te maken met een nieuw type regenband”, aldus Jeroen Bleekemolen. “Qua set-up hadden we niks. Daarbij komt nog dat ik nooit in de regen in Monaco had gereden. Mijn geluk was natuurlijk dat ik van pole mocht vertrekken. De anderen moesten eerst maar zien dat ze mij konden passeren.” Dat gebeurde niet. Het veld ging achter de safety car van start, nadat de race was vrijgegeven hield Jeroen tot op de finishlijn zijn eerste positie vast. “Het was niet normaal zo glad als het was”, aldus de winnaar. “Ik moest heel voorzichtig rijden. Deze race was een kwestie van geen fouten maken.”
Afgezien van de extreem moeilijke omstandigheden moest Jeroen afrekenen met de hevig aandringende Damien Faulkner. Jeroen: “Hij reed de hele race op mijn bumper. Ik was op een paar punten sneller, hij was op een paar andere punten de snelste van ons tweeën.”

psc-monaco-3--480
Best of the rest op een spekglad stratencircuit van Monaco: Damien Faulkner


Klassementsaanvoerder Jan Seyffarth kwam niet verder dan de achtste plek in de race. Dat betekende dat Jeroen zijn achterstand op de Duitser volledig goedmaakte. Bleekemolen en Seyffarth voeren nu samen de ranglijst aan.

Sterke race

Patrick Huisman, vorig jaar nog tweede op het stratencircuit, eindigde nu als zesde. Hij had een mooie race achter de rug, gestart vanaf de tiende startplek. De viervoudig Supercup-kampioen behaalde daarmee zijn beste resultaat van dit seizoen. Huisman was tot nu toe niet verder gekomen dan de zevende plek en het mag duidelijk zijn dat hij daar niet tevreden mee was. “Sinds dit weekeinde heb ik een nieuwe auto en het lijkt erop dat daarmee mijn problemen zijn verdwenen. Ik denk dat ik een podiumplek had kunnen pakken, of misschien zelfs een zege, als ik wat beter had gekwalificeerd of als de race langer had geduurd. Tijdens de race was ik soms twee seconden per ronde sneller dan Jeroen Bleekemolen.”
Jaap van Lagen kwam als twaalfde over de verlossende finishlijn. “Het was een moeilijke race”, vond hij. “Na anderhalve ronde hield de ruitenwisser ermee op, zodat ik daarna in de regen geen hand voor ogen zag. Ik ben blij dat ik heelhuids ben aangekomen en dat ik geen schade heb gereden.”

‘Suffe spin’

Sebastiaan Bleekemolen ging in de beginfase achterstevoren. “Het was een suffe spin”, vond hij zelf. “Gelukkig raakte ik niks. Ik hervatte de race als laatste, vervolgens heb ik nog enkele plaatsen goed kunnen maken. Die duels waren heel leuk.”
Michael Bleekemolen zag als twintigste de finish in zijn jubileumrace. “Het was een heel aparte race”, vond de routinier. “Voor iedereen was het een vreselijk moeilijke wedstrijd. Als je even gas gaf, stond je al achterstevoren. Ik heb wel veel plezier gehad.”
‘Bleek’ bleef Paul van Splunteren (22) en Simon Frederiks (23) voor.
Tim Buijs kon zich helaas niet kwalificeren voor de race nadat hij in de tijdtraining een bandenstapel had geraakt. “Ik reed mijn vleugel kapot, die kon niet meer vervangen worden”, aldus de Monaco-debutant, die sprak van ‘één groot drama’.Uitslag race:

1 Jeroen Bleekemolen, 15 ronden in 31:04.876
2 Damien Faulkner, op 0.695
3 Sean Edwards, op 1.290
6. Patrick Huisman, op 2.612
12 Jaap van Lagen, op 17.047
17 Sebastiaan Bleekemolen, op 41.549
20 Michael Bleekemolen, op 55.177
22 Paul van Splunteren, op 1:22.738
23 Simon Frederiks, op 1:54.306


Tussenstand:

1 Jeroen Bleekemolen 76
2 Jan Seyffarth 76
3 Damien Faulkner 64
4 Chris Mamerow 59
5 Uwe Alzen 57
9 Patrick Huisman 39
10 Jaap van Lagen 37
13 Sebastiaan Bleekemolen 23

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet