Diversen

Div: Sterke inhaaljacht Dillon Koster op EuroSpeedway Lausitz in SEAT Leon Supercopa

480_dillon_koster_lausitz

Dillon Koster heeft met een sterke inhaaljacht tijdens de vijfde en zesde race van het seizoen in de Duitse SEAT Leon Supercopa op de EuroSpeedway Lausitz laten zien dat hij het tempo in de sterk bezette klasse steeds beter kan bijhouden. Als gevolg van een defecte versnellingsbak kon hij in de kwalificatietraining slechts enkele ronden afleggen en kwam hij niet tot een snelle rondetijd. In de eerste race wist hij een aantal plaatsen goed te maken en werd hij als elfde geklasseerd. In de tweede wedstrijd zette hij zijn opmars voort, hetgeen resulteerde in de negende plaats. “Hopelijk heb ik nu alle technische defecten voor dit seizoen achter de rug en kan ik de stijgende lijn vasthouden”, aldus de Zandvoorter, die uitkomt voor het SEAT Team Sartorius.

Tekst en foto: PR

Dillon Koster had anderhalve week geleden tijdens een officiële SEAT-testdag al uitgebreid de gelegenheid gehad om de baan te leren kennen. “Daarbij was ook SEAT-WTCC-coureur Tom Coronel aanwezig, die me heeft geholpen bij het vinden van de juiste balans en de juiste afstelling van de auto, en ook mezelf verder te verbeteren”, aldus de Zandvoorter. Daaraan had Koster in de kwalificatietraining echter weinig: een defecte versnellingsbak maakte al snel een einde aan zijn ambities. Koster kon daardoor niet meer dan vijf ronden afleggen en kwam niet verder dan de achttiende en voorlaatste plaats in de startopstelling. “We hebben de afgelopen weken nu zo ongeveer wel alles aan de auto vervangen: het stuurhuis, de aandrijfassen, de kabelboom en dan nu de versnellingsbak inclusief alle elektronica. Het enige dat nu nog kapot kan gaan, is de motor zelf, maar dat gebeurt hopelijk niet”, probeerde Koster nog optimistisch te blijven.

De eerste wedstrijd van het weekeinde werd op zaterdagmiddag verreden, korte tijd nadat er een forse regenbui op de EuroSpeedway Lausitz was neergedaald. Alle auto’s startten uiteraard op regenbanden en om de coureurs te laten wennen aan de veranderde omstandigheden werden er enkele opwarmronden afgewerkt. In de race wist Dillon Koster al gelijk bij de start zes plaatsen goed te maken. Na de eerste ronde kwam hij als twaalfde door. “Dat ging super, qua tijden reed ik dezelfde rondetijden als de top zes, daarmee was ik heel tevreden.” In de vierde ronde raakte hij echter kort van de baan. “Ik verremde me en daardoor moest ik door de grindbak. Later heb ik me nog een keer verremd en daarna kon ik de opgelopen achterstand niet meer inlopen. Jammer, maar hopelijk zit er morgen nog een aardig resultaat in.” Uiteindelijk werd Koster als elfde geklasseerd.

Inderdaad wist de Zandvoortse coureur in de race op zondag bij de start al een aantal plaatsen goed te maken. Hij streed een tijdlang met de Duitser Philipp Leisen om de zevende positie. Daarna was hij met Christian Bebion in gevecht om de achtste plaats. In beide duels delfde hij uiteindelijk het onderspit, hetgeen Koster voornamelijk weet aan gebrek aan ervaring in deze klasse. Zijn commentaar na de race: “We hebben voor het eerst een race gehad zonder problemen. Ik kom nog wel wat ervaring tekort met deze auto’s op deze circuits, maar we hebben nu wel een basis waarmee we verder kunnen werken. Als we nu een keer een weekend hebben zonder problemen, waarin ik er goed bij zit, dan kunnen we het doel, een constante klassering bij de top acht, hopelijk waarmaken”, aldus Koster. “Ik ga met een positief gevoel naar de Norisring.”


Uitslagen:
Race 1
1. Nicki Thiim (Den), 17 r. in 30.56,374 (gem. 114,661 km/u)
2. Christofer Nygaard (Den), op 11,849
3. Heiko Hammel (Dui), op 13,465
11. Dillon Koster (Ned), op 1.10,913

Race 2
1. Thomas Marshall (Dui), 19 r. in 30.07,084 (gem. 131,646 km/u)
2. Christofer Nygaard (Den), op 0,830
3. Jimmy Johansson (Zwe), op 1,843
9. Dillon Koster (Ned), op 1,969

Stand na zes van 16 races
1. Nicki Thiim, 104 punten
2. Heiko Hammel, 71
3. Christofer Nygaard, 65
17. Dillon Koster, 8
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet