Formido Swift Cup

Swift Cup: ‘Ze kunnen het beter de Karel Pinksterraces gaan noemen’ (lang)

480_verspaget_blij_1824

Karel Verspaget en Pinksteren vormen een uitstekende combinatie. Vorig jaar pakte de snelle man uit Wekerom in de Formido Swift Cup zijn eerste autosportzege ooit tijdens de Pinksterraces op Zandvoort. Na een jaar ‘droog’ te hebben gestaan, sloeg de rijder van Equipe Verschuur dit keer wederom toe. Tijdens de editie 2008 kwam Verspaget zelfs twee keer als winnaar over de finish. "Ze kunnen het beter de Karel Pinksterraces gaan noemen’’, grapte de blije winnaar, die dankzij twee overwinningen en een bonuspunt voor de snelste raceronde een megasprong naar plek 4 in het klassement maakte.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme, Boudewijn Pieters, Chris Schotanus en Gerrie Hoekstra


Kwalificatie
Op zaterdag 10 mei klokslag 12.00 uur ging de 20 minuten durende Profile Tyrecenter Pinksterrace-kwalificatie van de Formido Swift Cup van start. Bart van Raamsdonk en de zieke Kim van den Berg waren afwezig. Terwijl hun 27 collega’s de bolides de sporen gaven, stond de witte Team Bleekemolen-wagen van Bart in de pitbox. Van Raamsdonk, die op een fraaie derde plaats in het kampioenschap stond, zat op dat moment nog in het buitenland.

480_raamsdonk_6146

"Ik was met familie in Italië en had voor zaterdagochtend heel vroeg een vlucht naar Nederland geboekt. De hoteleigenaar zou mij ’s nachts op tijd wekken, zodat ik het vliegtuig zou halen. Dat heeft de man niet gedaan en dus werd ik pas half zeven wakker, precies het moment dat mijn vlucht vertrok. Dat was vreselijk balen, waardoor ik de kwalificatie van de Formido Swift Cup miste. En moet ik op racedag helemaal van achteren starten’’, baalde Bart.

480_bos_achter_9725

Surprise
In de beginfase van de kwalificatie zette Hans Bos aanvankelijk de toon. De winnaar van beide Paas-manches klokte een 2.09,518. Hij werd gevolgd door vice-kampioen Tim van Gog. Groot was de surprise dat even later Jasper Bijl in zijn tweede rondje een 2,09,065 neerzette en de voorlopige P1 pakte.

Heel close
Sandra Douma ging vervolgens naar P2 met 2,09,131 en er was een 2,09,166 voor Jeroen den Boer op plek 3. Debutant Mark van der Aa stond halverwege op een nette 14de stek met 2,09,776. Collega-nieuwkomer Leo van der Eijk was 19de met 2,10,448. De rijders zaten heel dicht bij elkaar. Liefst 15 piloten zaten binnen een seconde van Jasper Bijl. En de eerste 22 coureurs binnen twee tellen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet