Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formido Swift Cup

Swift Cup: Karel Verspaget wint, drama voor pole-sitter Jasper Bijl

480_verspaget_actie_6210

Karel Verspaget houdt van Pinksteren. Nadat hij vorig seizoen tijdens de Pinksterraces zijn allereerste zege in de Formido Swift Cup pakte, veroverde hij vanmorgen zijn tweede winst ooit. De rijder van Equipe Verschuur hield in een hectische race Jeroen den Boer (tweede) en Hans Bos (derde) achter zich. Sandra Douma was op plek vierde de beste dame.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Boudewijn Pieters

480_schade_bijl_6128

Voor de start is er een drama voor Jasper Bijl. Tijdens de opwarmronde gaat de pole-man eraf. De racende Suzuki-dealer uit Hoogland rijdt bij de Ausi S-bocht zijn voorkant tegen de vangrail en heeft veel schade. Voordat de race begint, ligt de verrassende winnaar van de kwalificatietraining van zaterdag eruit.

Safety car
Omdat de wagen van Jasper Bijl met schade op de baan staat en er olie op het asfalt ligt, gaat het 26 wagens tellende veld achter de safety car van start. Ondertussen settelen de fans van Niels Langeveld zich op de hoofdtribune. Met het spandoek ‘Hup Langeveld gas erop, rijd die Swift naar de top’ zijn zij klaar voor een mooie Swift-strijd over 12 ronden.

De echte start
Na één rondje safety car gaat het pak echt van start. Karel Verspaget, als tweede getraind, neemt de kop. Jeroen den Boer, Hans Bos en de dames Sandra Douma en Suzanne Jager volgen. Tim van Gog dringt al snel aan bij Suzanne, terwijl hij Niels Langeveld, Pieter Schothorst, Carlo Bermes en Marcel Dekker in zijn spiegels ziet. Ook Martin van Rossen junior en debutant Mark van der Aa zitten nog steeds in de lange, spannende trein van twaalf wagens. Even later zet Van der Aa zijn wagen zelfs voorbij zijn veel meer ervaren collega-rijder Van Rossen junior, vorig jaar toch veelvuldig podiumklant.

Grasmaaien
Na de derde ronde komt Peter Schreurs de pits in. De opvallende gele wagen heeft onderhoud nodig. Daardoor verliest de snelle man uit Rijssen kostbare tijd. Na de vierde doorkomst lijkt Hans Bos in de Tarzanbocht aan Jeroen den Boer voorbij te gaan. Maar Den Boer geeft niet op en kan dankzij de betere lijn in de Gerlach-bocht zijn tweede positie terugpakken. Ondertussen gaat Suzanne Jager in de Gerlach even door het gras, waardoor ze haar vijfde plaats moet prijsgeven aan Tim van Gog. De Haarlemse kan haar weg vervolgen op P6.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet