NASCAR

NASCAR: kyle Busch klasse apart op Darlington

Op het vernieuwde Darlington was Toyota-coureur Kyle Busch een klasse apart. Na een incident met Dale Earnhardt jr. vorige week op Richmond promoveerde Busch zichzelf tot de minst populaire coureur in het NASCAR-circus. Voor het vernieuwde Darlington had men bij Goodyear een nieuwe band ontwikkeld waarmee langer gereden kon worden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA/Autostock

darlington
Het vernieuwde Darlington

Kyle Busch klasse apart
Hoewel Dale Earnhardt Jr. de afgelopen dagen trachtte zijn enorme fanbase de wind uit de zeilen te nemen, door Busch geen enkel verwijt te maken, dachten die er toch anders. Boegeroep en fluitconcerten vielen hem tijdens de trainingen ten deel, en ook na zijn indrukwekkende zege op het vernieuwde Darlington waren deze geluiden nog niet verstond.

Voor de 23-jarige Busch was het zijn derde zege dit seizoen. Van de 367 ronden tellende wedstrijd reed hij er maar liefst 169 op kop. Het nieuw geasfalteerde Dalington zorgde ervoor dat sommige deelnemers met de rechterkant de muur toucheerden. Busch was geen uitzondering en raakte de muur zelfs tweemaal. Door een fout van zijn pitcrew liep Busch zelfs een penalty van één ronde op. De Toyota vocht zijn weg terug. Jimmie Johnson, Dale Earnhardt Jr. en Jeff Gordon vielen hem ten prooi. Daarna kon de Toyota-coureur gemakkelijk van zijn tegenstanders wegrijden. Zijn spotter Jeff Dickerson moest hem meermaals afremmen.

Met zijn zege bouwde Busch zijn voorsprong met 79 punten uit op zijn naaste tegenstander Jeff Burton. Ford-coureur Carl Edwards eindigde als tweede terwijl Jeff Gordon als derde eindigde. Edwards: “Kyle had gewoon de beste auto vanavond, hij was onverslaanbaar.” Jeff Gordon: “Ik weet niet hoeveel keer hij geprobeerd heeft de overwinning weg te gooien door de muur te raken, ik geloof niet dat er nog veel van zijn rechterkant heel was.”

Tony Stewart, die vrijdag nog de Nationwide wedstrijd won, werd het slachtoffer van Elliott Sadler, die de controle over zijn bolide verloor. Voor Stewart werd het een teleurstellende avond. Hij eindigde als 21e.

UITSLAG
1. Kyle Busch Toyota 367 ronden
2. Carl Edwards Ford 367 ronden
3. Jeff Gordon Gevoed 367 ronden
4. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 367 ronden
5. David Ragan Ford 367 ronden
6. Matt Kenseth Ford 367 ronden
7.Denny Hamlin Toyota 367 ronden
8. Travis Kvapil Ford 367 ronden
9. Dave Blaney Toyota 367 ronden
10.Jeff Burton Chevrolet 367 ronden

kyle_busch_darlington
Kyle Busch kon zich ondanks zijn indrukwekkende zege niet populair maken bij de
fans.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet