Toerwagen Diesel Cup

TDC: Marc Koster en Bertus Sanders zetten zegereeks voort

480_20080510-tdc

Marc Koster en Bertus Sanders hebben tijdens de Profile Tyrecenter Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort hun zegereeks voortgezet. Het raceduo behaalde in de Toerwagen Diesel Cup de maximale score door voor de derde race op rij, als eerste over de streep te komen. Vlak achter hen finishten de snelle dames Gaby Uljee en Paulien Zwart. Wegens te snel rijden in de pitstraat kregen Renate Sanders en Frank Wildschut een tijdstraf opgelegd, waardoor ze hun podiumplaats moesten afstaan aan Marcel Nooren en Johan Albers. De pole-sitters Ferry Duivenvoorde en Ronald Morien vielen met hun Volkswagen Golf uit, waardoor het podium een BMW-onderonsje werd.


Tekst en foto: PR

De vanaf pole-position vertrokken Volkswagen Golf leek de absolute favoriet voor de overwinning, waar Duivenvoorde al vanaf de eerste ronde een gat naar de concurrentie wist te slaan. Maar door een opgeblazen motor moest de equipe na reeds zeven ronden de auto noodgedwongen aan de kant zetten. Het niet direct parkeren van de auto veroorzaakte een behoorlijk oliespoor op het circuit, waardoor de wedstrijd vijf ronden lang geneutraliseerd werd om de olie te bestrijden.

Het wegvallen van Morien/Duivenvoorde zorgde er bij de herstart voor dat Bertus Sanders en Jan-Joris Verheul, voormalig teamgenoten in de Samsung BMW 130i Cup, vooraan in het veld de dienst uitmaakten. Uiteindelijk brachten de pitstops de beslissing, waarbij Koster het stuur van Sanders overnam en direct de leiding pakt en vasthoudt tot het vallen van de vlag. “Ik had een bijzonder slechte start,” blikte Sanders terug. “Ik had te weinig koppel en verloor wat plaatsen. Bij een inhaalpoging later op Cor Euser gooide hij onverwacht het gat dicht, waardoor hij zelf uitviel, maar afgezien van dat incident was het een strakke race.”

“Het zal geen gemakkelijke opgave worden om maandag de race te winnen,” vulde Koster aan. “We krijgen dan namelijk acht seconden erestraf, terwijl de race relatief kort is. De SEATs en Volkswagens staan redelijk ver achteraan, dus bij de start zullen we daar in ieder geval geen last van hebben. We hopen natuurlijk na afloop weer op het podium staan!”

Uljee en Zwart reden een constante wedstrijd en wisten van een achtste positie op te klimmen tot de tweede positie, zoals ze dat eerder tijdens de Kinzo Paasraces ook al deden. “We moeten alleen even werken aan de maandag, want met Pasen waren we zaterdags ook tweede, terwijl we maandag vijfde werden,” aldus Uljee. “Aan het einde van de race was ik echt aan het trappen om een foutje van Marc af te kunnen straffen. Helaas kwam die er niet, maar we gaan absoluut nog winnen dit jaar. Misschien maandag al, want dan hoeven we vier seconden minder lang stil te staan als Bertus en Marc en dat zou vandaag genoeg geweest zijn!”

De vierde wedstrijd in de Toerwagen Diesel Cup wordt aanstaande maandag verreden tijdens het vervolg van de Profile Tyrecenter Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort.

Uitslag Toerwagen Diesel Cup Race 1
Pinksterraces, zaterdag 10 mei 2008
1 Equipe Koster/Sanders, BMW 120d, 34 ronden in 1 uur 21 min 35,716 (107,681 km/u)
2 Equipe Zwart/Uljee, BMW 120d, op 0,586 seconde
3 Equipe Albers/Nooren, BMW 120d, op 11,641 seconden
4 Equipe Sanders/Wilschut, op 19.226
5 Equipe Bos/Cornelissen, op 19.674
6 Equipe Kalff/Huisman, op 21.136
7 Equipe Verheul/Zomer, op 43.617
8 Equipe Braams/Bol, op 46.130
9 Equipe van 't Hoff/Wekman, op 57.495
10 Equipe Slaghekke/Oosterman, op 1:12.258

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet