NASCAR

NASCAR: Crashfestival op Richmond (inclusief filmpje megaklapper)Niet alleen Talladega en Daytona kennen de “Big One”, maar sinds afgelopen zaterdag staat de baan van Richmond eveneens in de annalen vermeld. Een crash van oud Champcar-coureur Patrick Carpentier zorgde voor de nodige commotie, terwijl Dale Earnhardt jr. op onbevredigende wijze de zege eveneens aan zijn neus voorbij zag gaan.

Tekst Willem J. Staat
Foto Toyota Motorsports USA

busch_richmond
Kyle Busch de minst populaire op Richmond?

Crashfestival op Richmond
De wedstrijd op Richmond kende maar liefst elf neutralisaties en er moest in de 231e ronde zelfs de rode vlag aan te pas komen. Patrick Carpentier raakte de muur, maar werd terug op de baan gekatapulteerd en werd door meerdere auto’s geraakt. Carpentier bleef gelukkig ongedeerd. Bij het Carpentier-incident waren maar liefst elf auto’s betrokken, waaronder regerend kampioen Jimmy Johnson, De lokale favoriet Denny Hamlin leek op de zege af te stevenen, maar een kapotte band maakte een einde aan zijn aspiraties. I.p.v. de binnen te rijden veroorzaakte Hamlin met opzet een neutralisatie. NASCAR was er niet blij mee en bestrafte Hamlin twee ronden extra achterstand in de einduitslag. “Het gebeurt niet vaak dat je zo dominerend ben. Mijn crew zei dat de banden goed waren, maar ik wist dat ik een probleem had” aldus de teleurgestelde Hamlin.

Earnhardt jr. ziet zege aan zijn neus voorbij gaan
Dale Earnhardt jr. leek na 71 races eindelijk aanspraak op de zege te maken, maar contact met |Kyle Busch maakte een einde aan alle aspiraties. Earnhardt viel naar de vijftiende plek terug, terwijl Busch met zijn Toyota als tweede eindigde. Ironisch genoeg was het Earnhardt die Busch vorig jaar bij Hendrick Motorsports verving. Busch: “We gaven elkaar gewoon niet genoeg ruimte in “Turn 3” en hij kwam er het slechts vanaf. Clint Bowyer kreeg de zege als het ware in de schoot geworpen en behaalde voor het team Richard Childress Racing zijn eerste seizoenszege..Bowyer was als 31e gestart en wist handig van alle onheil van andere deelnemers te profiteren.

UITSLAG
1. Clint Bowyer Chevrolet 410 ronden
2. Kyle Busch Toyota 410 ronden
3.. Mark Martin Chevrolet 410 ronden
4. Tony Stewart Toyota 410 ronden
5. Martin Truex Jr. Chevrolet 410 ronden
6. Ryan Newman Dodge 410 ronden
7. Carl Edwards Ford 410 ronden
8. Kevin Harvick Chevrolet 410 ronden
9. Jeff Gordon Chevroet 410 ronden
10.Kasey Kahne Dodge 410 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet