Formule 1

Formule 1: Räikkönen blijft uit mêlee en leidt dubbelzege in

De Grand Prix van Spanje was een vermakelijke race, met veel uitvallers, een flinke klapper van Heikki Kovalainen enkele safetycarsituaties en veel gevechten. Aan kop trok leider Kimi Räikkönen zich hier echter niets van aan en de Fin leidde de race van kop tot staart. Felipe Massa greep bij de start al de tweede plaats en ook hij behield deze tot de finish. Op plaats drie mocht Lewis Hamilton de gang naar het podium weer eens maken. Vierde werd Robert Kubica, voor de prima rijdende Mark Webber. Op plaats zes verraste Jenson Button door de eerste punten voor Honda binnen te hengelen. Kazuki Nakajima en Jarno Trulli gingen met de laatste punten naar huis.

Tekst: Daan Jeuken

De spanning wordt bij het opstellen voor de start opgevoerd; Fernando Alonso gaat zelfs nog even door het gras bij het oprijden van het rechte stuk en heeft geluk dat hij niet al in de muur vliegt voor de race überhaupt is begonnen. Vanaf poleposition komt wereldkampioen Kimi Räikkönen prima weg en ook teamgenoot Felipe Massa gaat snel van start. De twee Ferrari’s pakken de kop terwijl Alonso aansluit als derde. Robert Kubica komt in de sandwich bij de McLarens en verliest een plaats aan Hamilton. Achterin het veld gaat het fout bij Adrian Sutil die spint. Sebastian Vettel zit daarachter maar kan geen kant uit en rijdt tegen de Force India-bolide heen. De twee jonge Duitsers eindigen in de grindbak en de safetycar komt de baan op.

Herstart in treintje
De chicane die sinds vorig jaar voor de laatste bocht is aangelegd zou ervoor moeten zorgen dat inhalen in bocht 1 gemakkelijker wordt. Bij de herstart is echter weinig te zien van dit effect want bij de herstart is er niemand op een inhaalactie of –poging te betrappen en in slagvolgorde vervolgt eenieder zijn race. Enkele bochten later gaat Nelsinho Piquet de fout in en via de grindbak valt hij terug naar plaats achttien.

Vroege uitvallers
De Braziliaan Piquet wil snel zijn fout weer goedmaken, maar hij gaat overenthousiast het duel met Sebastien Bourdais in, die de Braziliaan nog niet had verwacht. De twee komen zijwaarts in aanraking en schieten allebei rechtdoor. Piquet strandt daar, Bourdais kan de pits nog halen maar vindt ook daar zijn Waterloo. Ook Anthony Davidson ziet zijn race al vroeg ten einde komen; de Brit parkeert zijn Super Aguri voor de pitbox en wordt er achteruit in teruggeduwd.

Alonso is inderdaad licht
Dat Fernando Alonso zijn tweede trainingstijd enigszins geflatteerd was, was niet echt een geheim. Als de Spanjaard in ronde zestien dan ook als allereerste zijn pitstop maakt is het afwachten op de rest van het veld, om te zien waar Alonso nu komt te liggen. De Ferrari’s volgen enkele ronden later, terwijl Hamilton en Kubica een ronde later komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet