Formule 2

GP2: Kobayashi start vanaf pole en wint sprintrace in Barcelona

Lang leek het er op dat Romain Grosjean de race ging winnen. Maar de kampioen van de GP2 Asia Series kreeg in de laatste fase van de race een drivethroughpenalty, viel daardoor ver terug en scoorde dus geen punten. Zo kon Kamui Kobayashi, die gisteren achtste werd en dus vandaag vanaf pole mocht vertrekken, de zege binnenbrengen bij Team DAMS. Sebastien Buemi werd tweede en Giorgio Pantani derde. Yelmer Buurman en Ho Pin Tung konden de sprintrace beter uit de voeten dan gisteren, vanuit de achterhoede maakten zij een behoorlijke opmars door het veld. Buurman kwam tot de tiende plaats, Tung werd veertiende.

Tekst: Marco Antheunisse/PR
Foto's: PR


Bij de start lag Kobayashi al direct onder druk. De naast hem gestartte Sebastien Buemi wilde zijn bolide naast de zijne steken, maar de Japanner stuurde in en drukte de Trust Team Arden-rijder van de baan af. Pech voor Buemi, want daardoor kon ook Romain Grosjean hem passeren.
In de derde ronde liet Grosjean zien dat hij niet voor niets de te kloppen man is. Hij passeerde Kobayashi eenvoudige en liep onmiddellijk weg van zijn tegenstander. Zo was de spanning eigenlijk al vroeg uit de race, maar halverwege de race zorgde een safetycarsituatie er voor dat de spanning terugkwam.
Bij de herstart maakte Grosjean een stuurfout waardoor hij de chicane miste. Kobayashi kon zo naast Grosjean komen, maar dit keer werd de Japanner zelf opzij gedwongen. Daarmee maakte Grosjean zijn tweede fout en die kostte hem de zege, want de wedstrijdleiding bestrafte hem met een drivethroughpenalty. De Fransman viel hierdoor terug tot de dertiende plaats en scoorde zo dus geen punten.
Alvaro Parente, die gisteren de eerste race won, kwam als zevende over de finish en scoorde daardoor net geen punten. Toch gaat hij na twee races aan de voorlopige leiding in het klassement, samen met Bruno Senna die met een tweede plaats gisteren en een vierde vandaag ook op 11 punten staat.

480_yelmergp2-spanje

Stroef begin van Europese GP2 campagne voor Yelmer Buurman
Yelmer Buurman er niet in geslaagd zijn overtuigende optreden in het GP2 Asia kampioenschap een passend vervolg te geven. In de openingsronde van de GP2 hoofdserie lag hij al na de kwalificatietraining op achterstand. Dat kon hij pas in de tweede race enigszins goedmaken door toch nog als tiende te finishen.
Vanaf de 19e startplaats ging Buurman de tweede race in. Daarin ging het al meteen bijna weer fout toen een voorligger bij de start bleef staan. Die kon hij maar ternauwernood ontwijken maar hij had daarmee wel een paar plaatsen verloren. Na drie bochten lag hij alweer 16e en met een fraaie manoeuvre buitenom won hij nog twee plaatsen. Daarop spinde de Indiër Karun Chandhok vlak voor zijn neus en na een uitwijkmanoeuvre door het zand kwam Buurman als allerlaatste terug op de baan. Met de van hem bekende vechtlust wist hij zich in de resterende ronden toch nog naar de 10e plaats op te werken. “Al met al een weekend waarop ik met weinig tevredenheid terug kan kijken, al ben ik wel tevreden over mijn inhaalrace van vandaag. Laten we hopen dat de volgende ronde in Turkije wat voorspoediger verloopt”.

480_ho_pin

Ho-Pin Tung snel maar nog niet in de punten
Ho-Pin Tung deed hij zijn reputatie opnieuw eer aan door na de eerste ronde op de veertiende plaats door te komen, terwijl hij op de 23ste plek was vertrokken. In beide races waren er echter geen kampioenschappunten voor de Chinese coureur. ‘Toch wil ik spreken van een goede race, vandaag, ‘zei Ho-Pin Tung zondag. ‘Mijn rondetijden waren heel goed, het team heeft prima werk verricht aan de auto, ik kan nu echt op de limiet rijden en pushen.’
Terugkijkend op het weekeinde zegt Ho-Pin: ‘ Mike (Conway) en ik zijn even snel, de auto is echt veel beter dan in de test hier in het vroege voorjaar. We moeten nu het kleine gaatje met de top van het veld nog dichten. Maar deze resultaten, in de vorm van goede klasseringen, komen er geheid. We zijn op de goede weg, maar dat mocht ook wel.’

De volgende race wordt over dertien dagen gereden op het Turkse Kurtkoy International circuit in Instanbul.

Uitslag race 2 GP2 Series Barcelona
Zondag 27 april 2008

1 Kamui Kobayashi, DAMS, 40:27.229
2 Sebastien Buemi, Trust Team Arden, op 1.176
3 Giorgio Pantano, Racing Engineering, op 1.962
4 Bruno Senna, iSport International, op 2.808
5 Davide Valsecchi, Durango, op 3.501
6 Javier Villa, Racing Engineering, op 8.480
7 Alvaro Parente, Super Nova Int, op 8.573
8 Mike Conway, Trident Racing, op 9.593
9 Ben Hanley, Campos, op 11.469
10 Yelmer Buurman, Trust Team Arden, op 16.974
14 Ho Pin Tung, Trident Racing, op 25.486
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet