Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Eerste zege Giedo van der Garde

480_giedo_actie_9900
Giedo van der Garde in actie op Monza

Voor het eerst sinds zijn Formule 3-tijd stond Giedo van der Garde weer eens op de hoogste trede van een erepodium na afloop van een autorace. Op het circuit van Barcelona won de Veenendaalse rijder de eerste race van het seizoen in de Formule Renault 3.5 Series, zoals de World Series by Renault tegenwoordig officieel heet. Gestart als zevende wist Van der Garde zich snel naar voren te werken en in de tiende ronde nam hij de leiding over. Daarna reed hij de overwinning naar huis, een fraai geschenk voor zijn 23e verjaardag, die hij gisteren vierde.

Tekst: René de Boer
Foto's: Frits van Eldik

480_giedo_wint2_9823

Na de eerste ronde kwam Van der Garde al als derde door. Twee ronden later schoof hij één positie door toen Bonanomi stilviel en in de tiende ronde verschalkte hij met een fraaie uitremactie Pasquale Disabatino. “Ik had in de ronden ervoor al gezien dat hij telkens extreem vroeg remde en daarvan kon ik gebruikmaken. Gelukkig liet hij me voldoende ruimte”, vertelde Van der Garde na de race. Eenmaal aan de leiding rijdend bouwde hij snel een aardige voorsprong op en uiteindelijk reed hij met een marge van ruim 5,6 seconde als eerste over de eindstreep.

480_giedo_beker

Voor Van der Garde is dit resultaat een fraai succes bij zijn eerste optreden voor zijn nieuwe team P1 Motorsport van de ervaren Roly Vincini. “Het team heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt om het allemaal op de rit te krijgen. Bij het testen waren we al snel en hier loopt het het hele weekend tot nu toe perfect: snelste in de vrije training, snelste in de kwalificatie en nu de overwinning in de race. En dat terwijl ik vanwege de “reversed grid” als zevende startte, dus dat had ik niet direct verwacht.” Morgen kan Van der Garde het weekend in stijl afsluiten, want dan start hij vanaf pole.

Uitslag:
1. Giedo van der Garde (Ned), 24 r. in 39.33,853
2. Pasquale Disabatino (Ita), op 5,645
3. Julien Jousse (Fra), op 9,123
4. Pablo Sanchez (Mex), op 10,440
5. Mikhail Aleshi (Rus), op 13,533
6. Borja Garcia (Spa), op 16,969
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet