IndyCar

IRL: Danica Patrick schrijft autosportgeschiedenis op Motegi in Japan

De 26-jarige Danica Patrick heeft op de oval van Motegi in Japan autosportgeschiedenis geschreven. De Amerikaanse deed namelijk iets waarvan men in de Formule l al jaren droomt, nl. het winnen van een wedstrijd in een top eenzittercategorie. Voor het eerst in de autosportgeschiedenis was een jongedame in een top monopostoklasse alle heren te slim af.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

danica_motegi_1
Danica de trotse eerste vrouwelijke winnares van een Indycar-wedstrijd ooit

Danica Patrick eerste vrouwelijke Indycar-winnares
Of Danica Patrick een lans gebroken heeft voor nog meer competitieve dames op het hoogste niveau van de autosport moet de toekomst uitwijzen. Vele voorgangsters in de F1, Champcar-en Indycar is het namelijk niet echt gelukt door te breken of een wedstrijd te winnen. De Andretti Green rijdster deed op het Japanse Motegi datgene waar vele van haar collega’s en (vrouwelijke) fans op hoopten, het winnen in een top eenzitterklasse. Enkele jaren geleden kwam de Amerikaanse al dichtbij een overwinning in de Indy 500.

Tactische laatste stop
Een uitgekiende brandstofstrategie van Andretti Green Racing bracht Patrick in de slotfase aan de leiding. De Andretti Green rijdster had haar laatste stop in de 148e ronde gemaakt. Met nog 5 en 4 ronden te gaan maakten Scott Dixon, Dan Wheldon en Tony Kanaan hun laatste stops. Dixon moest in de slotfase de leiding prijsgeven voor een snelle “splash en dash” stop. Scott Dixon: “Ik reed veel ronden aan de leiding maar kwam eenvoudig te kort.” Doordat de leiders in de 199e ronde naar binnen gingen rukte Danica op naar de tweede plek. Met nog amper drie ronden te gaan ging Danica aan pole-sitter Helio Castroneves voorbij.
Castroneves: “Ik begon brandstof te sparen en toen Danica aan mij voorbijging realiseerde ik me dat zij de leiding had overgenomen. Zij deed passeerde me op een erg faire wijze en dit laat toch wel zien hoe competitief onze serie is.” Danica Patrick: “Ik wist dat hij degene was die ik moest verslaan . Ik besloot om niet de fout te maken om alleen maar voor de punten te gaan.” Voor Danica Patrick was het haar 50e start in een Indycar-wedstrijd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet