Formule 3

Formule 3: Mika Mäki wint eerste race, Van der Zande achtste na inhaalrace

maki_f3_euroseries_winnaar
De Fin Mika Mäki (26) won de eerste race van het seizoen

De eerste race van de Fomule 3 Euro Serie 2008 op de Hockenheimring Baden-Württemberg was een bijzonder turbulente aangelegenheid. Het meest dramatische moment werd gevormd door een zware crash van de Britse rookie Jon Lancaster, die op een achterligger reed, waarna zijn bolide metershoog opsteeg en na een flinke glijpartij in de grindbak tot stilstand kwam. Het was een vergelijkbaar incident als dat van Wouter van Eeuwijk in 1999 op de Nürburgring. Lancaster werd uit de auto gehaald en naar het ziekenhuis overgebracht. De overwinning ging naar rookie Mika Mäki, die als eerste Fin in de historie een race van de Formule 3 Euro Serie op zijn naam wist te schrijven.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat

Voor een andere debutant, onze landgenoot Henk Waldschmidt, was de race al direct na de start ten einde. “Voor me bleef Michael Klein staan en ik probeerde er nog omheen te komen, maar kon de aanrijding helaas niet meer vermijden”, berichtte hij. “Daarbij raakte de linker voorwielophanging van mijn auto krom en daarmee viel er natuurlijk niet meer te rijden.” Bij de start nam Nico Hülkenberg vanaf pole de leiding. Mika Mäki, gestart als tweede, viel aanvankelijk wat terug, maar herpakte zich alweer snel en sloot als derde achter Hülkenberg en Bianchi aan. In de zevende ronde ging het mis voor Lancaster, die daarvoor al een tijdlang met Kimball streed. Hij raakte voor de Mercedes-tribune het achterwiel van de auto van Jean-Karl Vernay, steeg hoog op en gleed met zijn auto ondersteboven een heel eind door, waarna hij in de grindbak tot stilstand kwam. Na een langdurige bergingsoperatie kon hij met stoel en al uit de auto worden gehaald. Hij bleek op het eerste gezicht geen verwondingen aan het ongeval te hebben overgehouden. Niettemin werd hij voor controle naar de gespecialiseerde ongevalkliniek in Ludwigshafen-Oggersheim gebracht.

Hülkenberg valt uit met motordefect
Bij de herstart na de lange safety-car-fase viel de auto van Nico Hülkenberg stil als gevolg van een motordefect. Zo begon de rijder uit Emmerich, die van tevoren door nagenoeg iedereen als titelfavoriet werd getipt, het seizoen met een nulronde. Daarmee was de weg vrij voor Mika Mäki om de overwinning veilig te stellen. De Amerikaan Charlie Kimball, na een jaar afwezigheid teruggekeerd in de Euro Serie, pakte de tweede plaats, terwijl de Italiaan Edoardo Mortara met zijn derde plaats de eerste podiumplaats voor Volkswagen als motorleverancier in de Euro Serie pakte. Met de plaatsen drie tot en met zes scoorde Volkswagen bijzonder goed in de eerste race van het seizoen.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet