IndyCar

IRL: Graham Rahal jongste winnaar in St. Petersburg

De 19-jarige Graham Rahal is voorlopig de jongste winnaar in de Indycar-series. De tweede generatie-coureur behaalde direct bij zijn debuut in St. Petersburg zijn allereerste overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Honda Racing USA

Droomdebuut Graham Rahal
Op Homestead moest Graham Rahal na een trainingscrash van deelname voor de eerste wedstrijd afzien. Zijn debuut werd tot dit weekend uitgesteld. Vanwege meteorologische condities moest de wedstrijd in het idyllische St. Petersburg onder safetycar gestart worden, waardoor de wedstrijd in de tiende ronde pas echt van start ging. Deze omstandigheden zorgden er ook voor dat de 2-uurslimieit werd toegepast waardoor de wedstrijd van 100 tot 83 ronden werd ingekort. In de 65e ronde nam de jonge Rahal de leiding van Ryan Hunter Reay over, die ironisch genoeg voor het team van zijn vader uitkomt. Gedurende de wedstrijd was Rahal door Wil Power aangetikt, waardoor hij spinde en wat tijd verloor. “ Bobby Rahal Sr: ”Ik ben erg trots op hem, dat hij zo wist terug te komen.” Voor het Team van Pa Rahal verliep de wedstrijd minder florissant Eerst verloor Ryan Hunter de leiding aan zoonlief en vervolgens viel de Team Rahal Letterman bolide in de allerlaatste ronde tot overmaat van ramp ook nog zonder ethanol. Uiteindelijk werd Hunter Reay alsnog als 17e geklasseerd.

graham_rahal_st_p
Graham Rahal op weg naar zijn allereerste Indycar-overwinning

Een crash tussen Townsend Bell, Vitor Meira en Frank Perrera zorgde in de 76e ronde voor de laatste neutralisatie en gaf Penske-coureur Helio Castroneves de laatste kans om Rahal van de eerste plaats te verdringen. Met een verschil van 3.5192 seconden behield Rahal jr. de leiding en behaalde direct bij zijn  “uitgestelde” debuut zijn allereerste overwinning. Met 19 jaar en 93 dagen is Rahal voorlopig de jongste Indycar-winnaar en volgt daarmee Marco Andretti op, die in 2006 eveneens op 19 jarige leeftijd(167dg) op Sonoma zijn allereerste wedstrijd won. Helio Castroneves eindigde als tweede gevolgd door zijn landgenoot Tony Kanaan, die vanaf pole vertrokken was. Kanaan: “Ik sta hier elk jaar op het podium, maar ik doe kennelijk toch iets verkeerd, want ik eindig steeds als derde.” Voor Ernesto Viso en Enrique Bernoldi was het eveneens een uitstekende dag want zij eindigden respectievelijk als vierde en vijfde.

UITSLAG
1. Graham Rahal Dallara Honda 83 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Honda + 3.5192 seconden
3. Tony Kanaan Dallara Honda + 5.5124 seconden
4. Ernesto Viso Dallara Honda + 8.8575 seconden
5. Enrique Bernoldi Dallara Honda + 9.6360 seconden
6. Hideki Mutoh Dallara Honda + 10.0071 seconden
7. Oriol Servia Dallara Honda +11.2871 seconden
8. Will Power Dallara Honda + 12.8493 seconden
9. Justin Wilson Dallara Honda + 14.3598 seconden
10.Danica Patrick Dallara Honda + 16.7298 seconden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet