Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 2

GP2 Asia Series: Grosjean niet gefinisht en toch kampioen, Tung 7 en Buurman 8

Kobayashi won de race, maar de gelukkigste man op Sakhir bij de GP2 Asia Series was ongetwijfeld Romain Grosjean. De Fransman viel uit met remproblemen, maar kan zich dankzij de snelste raceronde nu al kampioen van de GP2 Asia Series noemen. Vitaly Petrov had Grosjean nog van de titel kunnen afhouden, maar de concurrentie was te sterk voor hem. Met zijn derde plaats is het kampioenschap beslist. Ho Pin Tung werd zevende en Yelmer Buurman achtste.

Tekst: Marco Antheunisse, PR
Foto's: PR

Melee
De start van de tweede race was spectaculair en had grote gevolgen voor de rest van de race. Chandhok, gestart vanaf pole, stuurde als een beginneling in toen Nunes in bocht 1 aan zijn binnenkant zat. Nunes kon geen kant op en draaide Chandhok in de rondte. In de melee moest het halve veld rechtdoor over het gras, waarmee ze een gigantisch stuk konden afsnijden. Zo werd alles door elkaar gehusseld en lag bijvoorbeeld de vanuit de achterhoede gestartte Tung ineens voor de vanaf een negende plek begonnen Buurman.

Naast de baan
Ondanks de hectiek op de baan mocht het allemaal doorgaan van de wedstrijdleiding en zo lag na de eerste bocht Petrov op kop voor Grosjean. De Rus kon de Fransman echter niet lang achter zich houden, al voor zij over start/finish kwamen was de aankomend kampioen al voorbij en reed hij eenvoudig bij hem weg. Nadat Petrov even naast de baan kwam kon ook Kobayashi de Rus passeren en daarmee leek de strijd om de podiumplaatsen beslecht.

Pech voor Grosjean
Maar dat was te snel geconcludeerd, want de onaantastbaar lijkende Grosjean bemerkte plotseling dat in een mechanische sport de race pas over is als de vlag is gevallen. Ofwel door het blokkeren van zijn banden en de daaropvolgende ofwel door problemen met de rem verloor de kampioenskandidaat de grip. Met volledig geruïneerde banden moest hij in ronde 16 opgeven en moest hij afwachten wat Petrov zou presteren.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet