WTCC

WTCC: Jordi Gené vertrekt vanaf pole Puebla, Tom Coronel verrast met P3

coronel_puebla_persconferentie_480
Tom Coronel bij de persconferentie, met links naast hem Nicola Larini en Jordi Gené en rechts de snelste "Independent", Pierre-Yves Corthals

Jordi Gené vertrekt zondag vanaf pole tijdens de eerste WTCC-race in Puebla. Tom Coronel verraste met een sterke derde tijd. Olivier Tielemans viel tegen.

Tekst: Marc Kok
Foto: Ron van der Slik/SEAT

Tom Coronel kon de kwalificatie met vertrouwen tegemoet treden. De jarige Nederlander (36 werd hij zaterdag) had tijdens de tweede vrije training immers een nette vierde tijd neergezet. De man uit Eemnes hoefde alleen Monteiro, Larini en Rydell voor te laten. Olivier Tielemans had tijdens de vrije sessie minder reden tot tevredenheid. De leider in het Independents kampioenschap kwam nier verder dan P18.

Kwalificatie
Tijdens de kwalificatie van 30 minuten boenderden de wagens door de 16 bochten, die iedere ronde van het 3,2 kilometer lange Mexicaanse circuit opdoemden. Na 7 minuten tijdtraining is het Larini die leidt met een 1.41,601. Tom Coronel is snel uit de startblokken en pakt P2 met een 1.41,885. Coronels ploegmaten bij SEAT Gené, Monteiro en Rydell volgen. Olivier Tielemans is voorlopig op P14 te vinden.

Coronel snel onderweg
De Chevrolets hebben er zin in. Want na Nicola Larini duikt ook Alain Menu in de 1.41 en pakt de Zwitser met 58 duizendsten van een seconde verschil de tweede plek van Coronel af. Halverwege de kwalificatie gaat Monteiro naar P3 door Coronel met 0,012 seconde te verschalken. Maar Tom laat het niet op zich zitten. Hij is in zijn tweede kwalificatiestint zeer snel onder weg. In zijn zesde kwalificatierondje klokt Coronel met 1,41,239 voorlopig de snelste tijd!

Sessie stopgezet
Nicola Larini slaat echter snel terug. De Italiaan duikt met 1.41,008 weer onder alle SEAT-tijden. Tiago Monteiro, die op P4 ligt, heeft de pech dat zijn motor ploft en flinke rookwolken de Mexicaanse lucht in gooit. Het voorval zorgt er voor dat de kwalificatiesessie met nog 8,49 minuten te gaan tijdelijk wordt stopgezet. Op dat moment ligt Olivier Tielemans op bijna vier seconden achterstand op P17.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet