Diversen

Div: De KNAF wil dat Max Mosley na alle commotie aftreedt

De druk op Max Mosley om op te stappen als president van de FIA wordt groter en groter. Nadat een aantal Formule 1-teams na de in de openbaarheid geraakte seksuele uitspattingen van Mosley al hun vraagtekens had gezet bij het aanblijven van de Brit, krijgt Mosley ook van de FIA-leden steeds meer oppositie. Zo heeft de Nederlandse autosportfederatie KNAF zich inmiddels in de openbaarheid uitgesproken dat Mosley moet opstappen.

Tekst: Marc Kok

Het Britse tabloid News of the World had onlangs in het geheim een seksueel samenzijn van Mosley met vijf prostituees gefilmd en de beelden op internet gezet. Bovendien werd er een pittig stuk met compromitterende foto’s van de seksescapades in de papieren versie van de krant afgedrukt. Bovendien zou Mosley volgens het tabloid tijdens het contact met de dames van lichte zeden een spel hebben gespeeld waarbij de vroegere praktijken van de Nazi’s zouden zijn nagespeeld. Dat laatste wordt door Mosley ontkend. Deze beschuldigingen van News of the World zijn extra pikant vanwege het fascistische verleden van Mosleys vader.

Juridische stappen
Max Mosley heeft inmiddels via een brief aan alle FIA-leden zijn excuus aangeboden over de zaken die over zijn privé-leven bekend zijn geworden. Maar de FIA-baas ziet daarin geen reden om af te treden. Hij neemt inmiddels juridische stappen tegen News of the World wegens ernstige inbreuk op zijn privé-leven en de volgens hem misplaatste connectie met de Nazi’s. Mosley zal een enorme schadeclaim indienen bij de krant.

KNAF wil dat Mosley opstapt
Max Mosley heeft deze week gevraagd om een buitengewone vergadering van de Generale Assemblee van de FIA om te spreken over de recente publicaties rondom zijn persoon en privé-leven. Alle leden van de FIA worden uitgenodigd om een bijeenkomst bij te wonen. Deze zullen over het lot van Mosley praten. Mocht het tot een stemming komen, dan zal de Nederlandse KNAF zeker op het aftreden van Mosley stemmen. "Vanwege zijn zeer prominente functie, kunnen we niet accepteren wat er rond Max Mosley is gebeurd’’, vertelde KNAF-preses Arie Ruitenbeek aan de BBC. "We hebben bij de KNAF nog geen uitnodiging gehad voor de FIA-vergadering, maar we gaan zeker en zullen stemmen voor het opstappen van Mosley.’’

Bijval voor KNAF
De KNAF staat niet alleen. Het Amerikaanse AAA (American Automobile Association) vindt eveneens dat Mosley zou moeten opstappen. De Duitse bond ADAC heeft Mosley inmiddels gevraagd om zijn positie als FIA-baas te heroverwegen. Ondanks deze opgevoerde druk wil Mosley nog steeds van geen wijken weten. "Want ik heb niks verkeerd gedaan’’, aldus de Brit.

Procedure
Een datum voor de buitengewone vergadering van de FIA is nog niet bekend. Volgens de regels van de FIA moet een dergelijke samenkomst worden gehouden binnen drie maanden nadat deze is aangekondigd. Er zijn 130 landen aangesloten bij de FIA. Waarschijnlijk krijgt elk bij de vergadering aanwezige natie één stem. Een meerderheid van stemmen beslist over het lot van Mosley.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet