Toerwagen Diesel Cup

TDC: Ook tweede race gewonnen door Marc Koster en Bertus Sanders

480_tdc_r2

Nadat het snelle raceduo de allereerste race van de Toerwagen Diesel Cup al wist te winnen, hebben Marc Koster en Bertus Sanders ook in de tweede race de overwinning naar zich toegetrokken. Tijdens de Kinzo Paasraces op Circuit Park Zandvoort werd de sterke competitie in het eerste weekend van de Toerwagen Diesel Cup onderstreept, daar de podiumplaatsen door drie verschillende automerken werden ingenomen. Naast equipe Koster/Sanders, uitkomend met een BMW 120d, namen Quint Engel en Dennis de Groot met een Seat Ibiza Cupra de tweede plaats in. De laatste trede op het podium werd toegeëigend door Volkswagen-rijders Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde.

Tekst en foto: PR

De sneeuwbuien die aan de start vooraf gingen, zorgen ervoor dat de race wederom wordt aangevangen op een uitdagende piste. De Seats van de equipes Frankenhout/Rosier en Engel/de Groot, afkomstig vanaf een vierde en zevende plaats, komen zeer goed van hun startplaats en verstoten de BMW van Bertus Sanders en Marc Koster van de eerste plaats.

Sanders moet alle zeilen bijstellen om de eerste positie te heroveren, maar naarmate het asfalt droger wordt, kruipt de Emmenaar steeds dichter naar de achterbumper van de Engel/de Groot – Seat. De voorwiel aangedreven auto heeft namelijk onder natte omstandigheden meer grip als de achterwiel aangedreven BMW. Uiteindelijk duurt het zestien ronden voordat Sanders de leiding herpakt, om een ronde later samen met de Seat de pitstraat in te duiken. Bertus Sanders geeft het stuur uit handen aan teamgenoot Marc Koster, die de leiding tot de finish behoudt. De tweede plek valt ten prooi aan Quint Engel en Dennis de Groot. Na een constant gereden race wordt de derde positie door Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde zeker gesteld.

“Naarmate de baan opdroogde, werd het voordeel van de Seat in de Arie Luyendijk-bocht steeds kleiner,” vertelde Bertus Sanders. “Vlak voor de pitstop kon ik er dus in de Tarzanbocht voorbij en kon Marc de wedstrijd vanuit leidende positie uitrijden.” Marc Koster vult aan: “De eerste klap is een daalder waard. We hebben het maximaal aantal punten behaald in een klasse waar de onderlinge verschillen klein zijn. Het is erg leuk om te zien dat de auto’s allemaal hun eigen sterke eigenschappen hebben, zo waren de Seats ongelooflijk snel weg bij de start.”

De derde plaats kan door Ronald Morien en Ferry Duivenvoorde als een persoonlijke overwinning worden gezien. Het duo houdt het hoofd koel en stelt met de Volkswagen Golf de derde plaats zeker. “De Golf is waarschijnlijk de moeilijkste auto om het podium mee te halen,” verklaart Duivenvoorde. “Onze auto is nog het meest standaard ten opzichte van de overige merken. We kunnen prima meekomen, maar er is absoluut meer uit de auto te halen. Het is overigens heel interessant om te zien dat je in deze klasse met iedere auto het podium kan bereiken!”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet